Elektrische SlotenToegangscontrole

Elektronisch codeslot

Toegangssysteem met pincode

Een elektronisch codeslot heeft uiteenlopende mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld een elektrisch slot of een kleefmagneet worden aangestuurd. Ook kunt u denken aan het aansturen van liften of aandrijvingen van sectionaaldeuren. Een codeslot is voorzien van een ingebouwd of extern relais. Een relais is een elektronische schakelaar waarmee een elektrisch component zoals bijvoorbeeld een deurmagneet kan worden aangestuurd.

CS200 als basis voor het elektronisch codeslot

In dit artikel bespreken we het CS200 codetableau en vertellen we wat je met dit codeslot kunt en waar je rekening mee moet houden.

Het CS200 codetableau heeft een ingebouwde paslezer. Hierdoor kunnen naast codes ook gebruikerssleutelhangers worden uitgegeven. De toetsen van het codetableau zijn verlicht zodat deze goed zichtbaar zijn in het donker.

De buitenkant

Opvallend is de goed bouwkwaliteit. De zamak metalen behuizing kan gerust vandaalbestendig worden genoemd. Doordat de elektronica is ingegoten in een laag hars is deze bestand tegen vocht en buitengebruik. De beschermingswaarde is IP68.

Beheer van gebruikers

Programmeren gebeurd direct op het codetableau door middel van een hoofd- gebruikerscode, een functie en indien van toepassing een gebruikerscode. Bij het aanmaken van een gebruiker moet een geheugenpositie worden toegekend. Wanneer op een later moment gebruikers moeten worden verwijdert kan dit door betreffende geheugenpositie te wissen.

Toepassing

Een toepassingsvoorbeeld van een situatie waarin dit elektronische codeslot kan worden toegepast is bijvoorbeeld een behandelruimte in een fysiotherapie praktijk. Behandelaars moeten op eenvoudig manier een deur kunnen openen en de toegang moet worden gereguleerd. Openen van de deur moet tientallen of honderden keren per dag dus er is behoefte om niet altijd de code in te hoeven voeren. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat er een slot aanwezig is in de deur die aan beide kanten is voorzien van een deurkruk.

Aansluitschema elektronisch codeslotHet systeem werkend maken

Het CS200 codetableau heeft een 12V gelijkstroom voeding nodig. De voeding kan worden aangesloten op de aanwezige 230V installatie. Als elektrisch slot is de eenvoudigste keuze een elektrische deuropener. Deze
wordt in het kozijn geplaatst tegenover het slot. De behuizing van de voeding kan worden gebruikt voor het maken van de elektrische verbindingen. Het systeem wordt werkend gemaakt door de spanning van de elektrische sluitplaat te schakelen over het relais van het CS200 codetableau. Tot slot moet het deurbeslag worden aangepast zodat de kant waar het codeslot is gemonteerd is voorzien van een vaste greep. U kunt de benodigde componenten via in onze webshop bestellen.