Informatie en TipsToegangscontrole

Vergelijking groene handmelders

groene handmelder met led alarm en zoemer

Een groene handmelder wordt naast een elektronisch gecontroleerde deur geplaatst om de deur in geval van nood te kunnen openen. Dit is vooral belangrijk in situaties waarbij de het elektronische deurslot onderdeel is van een vluchtroute. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoolgebouw, bioscoop of andere publieke ruimte. Wilt u snel een indruk krijgen van de verschillende soorten groene handmelders? Kijk dan onderstaande video. Helemaal onderaan dit artikel vind u ook onze uitgebreide video over de groene handmelder met led alarm en buzzer.

Hoe werkt een handmelder?

Een groene handmelder is een schakelaar met één of twee wisselcontacten. Als de groene handmelder wordt ingedrukt wordt een schakeling gemaakt waarmee bijvoorbeeld een deurslot elektronisch kan openen. Bij voorkeur wordt het verbreek contact van de handmelder gebruikt om de elektrische spanning naar het slot af te schakelen. Voor een dergelijke situatie is een ruststroom slot nodig, een dergelijk slot is spanningsloos altijd te openen. Door het verbreek contact van de handmelder te gebruiken ontstaat een veilige vluchtroute bij brand of andere calamiteiten. Voor het terugzetten van de groene handmelder naar de gedeactiveerde toestand is een resetsleutel nodig. Dit is een speciale sleutel die onderin de handmelder wordt gestoken waardoor de schakelaar kan worden terug geklikt in de beginpositie. Vroeger werd bij handmelders ook wel gebruik gemaakt van breekglaasjes, dit was een dun stukje glas die bij breken een kleine microschakelaar schakelde. Bij dit type handmelders moest na ieder gebruik een nieuw glaasje worden geplaatst. Gelukkig is dit bij de huidige generatie groene handmelders niet meer nodig.

basis uitvoering handmelder
Basisuitvoering groene handmelder

Gevaren en risico’s van een groene handmelder?

Het gevaar van een groene handmelder is dat deze ongeoorloofd wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het plegen van diefstal, insluiping en andere zaken. Bij een handmelder moet dus worden gekeken of niet onbedoeld de inbraakbeveiliging in het geding komt. Ook speelt bij zorginstellingen nogal eens de situatie dat mensen een instelling verlaten via een nooduitgang zonder dat de leiding hiervan op de hoogte is met alle gevaarlijke situaties van dien. Om dit te voorkomen zijn 3 mogelijkheden waardoor gebruik van de groene handmelder niet onopgemerkt blijft.

  1. Beschermkap voor groene handmelder: Eenvoudig aan te brengen
  2. Handmelder met LED Alarm en buzzer: Alarm en LED knipper signaal na gebruik van de handmelder.
  3. Handmelder met vooralarm, LED Alarm en buzzer: Nog eerder alarm bij het optillen van het afdekraam.

Beschermkap voor groene handmelder

handmelder beschermkap
Handmelder beschermkap

Een snelle oplossing ter voorkoming van ongeoorloofd gebruik van de groene handmelder is de speciale beschermkap. Deze kan eenvoudig over een bestaande groene handmelder heen worden geplaatst. Als de kap wordt opgetild klinkt direct een zeer luid piepsignaal/ alarm. Zodra de kap wordt los gelaten klapt deze terug in de beginpositie en schakelt het alarm onmiddellijk uit. Doordat deze kap op batterijen werkt is verder geen aanpassing aan de elektrische installatie nodig waardoor deze oplossing zonder meer de meest eenvoudige oplossing is. Een eigenschap van deze beschermkap is dat het alarm uit gaat zonder dat een resetsleutel nodig is. Wil je dat de alarm toestand actief blijft dan is een handmelder met resetsleutels een betere optie.

Handmelder met led alarm en buzzer

Handmelder met led alarm en zoemer
Handmelder met led alarm en zoemer

Bij het bedienen van de groene handmelder met led alarm en buzzer klinkt een luid alarmsignaal en de led’s op de handmelder gaan knipperen. Voor het plaatsen van de handmelder met led alarm en buzzer is er wat meer installatiewerk als u een bestaande groene handmelder wilt vervangen. Bij een nieuwe installatie is er bijna geen extra werk voor de installatie. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat de handmelder een permanente voedingsspanning 12/24V nodig heeft voor de werking van het led-alarm. Helemaal onderaan dit bericht vind u onze video over dit type groene handmelder.

 

Handmelder met vooralarm, LED Alarm en buzzer

handmelder met vooralarm en led
handmelder met vooralarm en led

De handmelder met het vooralarm heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de handmelder met led en buzzer. Het enig verschil is dat deze handmelder is voorzien van een beschermkap die direct reageert en alarm geeft zodra deze wordt opgetild. Dit wordt ook onmiddellijk weer gestopt zodra het kapje wordt los gelaten. Er is dus al alarm zonder dat de handmelder is bediend. Pas wanneer het witte vlak wordt ingedrukt zal het contact schakelen en kan bijvoorbeeld het elektronische deurslot worden open gemaakt.

Beide handmelders zijn voorzien van dubbele wisselcontacten zodat bijvoorbeeld het eerste wisselcontact kan worden gebruikt voor het schakelen van het slot en het tweede wisselcontact voor het signaleren/ doormelden van het gebruik aan een alarm/ domotica systeem. Eigenlijk kan worden gesteld dat de handmelder met vooralarm en led een combinatie is van de beschermkap en de handmelder met led alarm zonder het vooralarm. Hier vind u een overzicht van de groene handmelders op Elocktron.nl.Vergelijkingstabel handmelders

Uitgebreide video over handmelder met led en buzzer

Vragen over toepassing en gebruik van handmelders.

Heb je vragen over handmelders? Of wil je meer informatie over anti- panieksloten of elektronisch gecontroleerde sloten voor vluchtdeuren? We denken graag met je mee! Vul ons contactformulier in of bel ons op telefoonnummer 050-2110371.