Toegangscontrole

Toegangscontrole

RFID slot

Steeds vaker kiezen bedrijven en particulieren voor toegangscontrole. Het is veelal niet wenselijk om iedere bezoeker toegang tot een kantoor- of bedrijfspand te geven. Een toegangscontrolesysteem is daarom perfect om dit op te lossen. Met een slim gekozen toegangscontrole systeem kunt u eenvoudig regelen wanneer welke persoon toegang heeft tot een bepaald pand of ruimte. Particuliere gebruikers van toegangscontrole hebben natuurlijk hele andere wensen dan zakelijke gebruikers, maar er zijn zeker ook raakvlakken die voor zowel een zakelijke als particuliere omgeving van toepassing zijn. Dit artikel is geschreven om een algemene indruk te geven van de mogelijkheden. Dit kan als een mooie leidraad worden gebruikt om uw wensenlijstje compleet te maken.

Toegangscontrole in de praktijk

Je wilt natuurlijk dat klanten en bezoekers zich welkom voelen, maar je wilt voorkomen dat je onbevoegden of potentiële probleemveroorzakers binnenlaat. Overheidsinstellingen maken in vrijwel alle gevallen al gebruik van toegangscontrole. Maar we zien ook steeds vaker dat kleinere instellingen en het midden- en klein bedrijf gebruik gaan maken van toegangscontrole systemen. Door de opkomst van de smartphone zijn er nu uitgebreide beheer mogelijkheden en is het zelfs mogelijk om op afstand een deur te openen via uw mobiele telefoon. Niet iedereen hoeft op afstand deuren te kunnen openen dus een gewone smartphone gebruiker kan het slot alleen open maken als hij in de buurt van de deur is. De trend van dit moment is dat de smartphone populairder is dan biometrische systemen met vingerscan of gezichtsherkenning. Nog steeds zijn bedrijven en gebruikers huiverig om biometrische gegevens af te staan voor toegangsverlening.

Laat je goed informeren

Tegenwoordig zijn er zeer veel aanbieders van toegangscontrole systemen en slimme deursloten, maar met welk systeem maak je nu de juiste keuze? Uit angst om een verkeerde keuze te maken of door onwetendheid is de keuze voor een mechanisch sluitsysteem met sleutels nog geregeld de eerste keuze van een gebouwbeheerder of pand eigenaar. En dat is op lange termijn natuurlijk een achterhaalde keuze omdat je bij verlies van een sleutel om financiële redenen niet onmiddellijk het hele sluitsysteem zult gaan vervangen. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer merken die hierop inspelen en de drempel voor de eerste aanschaf van het systeem steeds kleiner maken. In onderstaand artikel vertellen we je vrijwel alle basisinformatie in een eerste stap naar de keuze voor een toegangscontrole systeem.

Moderne toegangscontrolesystemen

Waar voorheen toegangscontrolesystemen omslachtig en kostbaar waren is toegangscontrole tegenwoordig gebruiksvriendelijk en intuïtief in gebruik. Dat was vroeger wel anders. Kaartlezers moesten allemaal worden voorzien van bekabeling en vaak had men te maken met ingewikkelde software die slechts dooToegangscontrole software ipadr één iemand kon worden beheerd. Waarom? Omdat toegangscontrole software ingewikkeld was en veel te technisch opgebouwd. Bovendien was de toegangscontrolesoftware lokaal geïnstalleerd. Een deur openen op afstand met bijvoorbeeld een mobiele telefoon was er niet bij. Tegenwoordig zijn de softwarematige beperkingen uit het verleden opgelost en is de toegangscontrole software cloud gebaseerd zodat er lokaal geen software installaties nodig zijn. Als de klant toch een systeem in een eigen omgeving wil laten draaien, bijvoorbeeld op een eigen computer of server is een webbased systeem zeker aan te bevelen. Een webbased toegangscontrolesysteem kan worden benaderd door middel van een webbrowser zoals Safari, Google Chrome of Internet Explorer. Mensen die zich bezighouden met het instellen van de toegangsrechten van verschillende gebruikers hebben minder rechten in de software dan bijvoorbeeld een systeembeheerder. Iedere beheerde kan op een willekeurige locatie veranderingen in het systeem doorvoeren. In onderstaande video vertellen we je over het cloud based toegangscontrole systeem van Salto KS. Klik hier voor alle SaltoKS producten in onze webshop.

 

De voordelen van toegangscontrole

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een goed toegangscontrolesysteem:

  1. Toegangsbeheer: U kunt precies bepalen wie wanneer naar binnen mag
  2. Geen kosten bij verlies van sleutels: Verlies van sleutels betekend niet meer dat u alle sloten moet vervangen, u verwijderd de toegangscontrole pasjes en tags eenvoudig in de toegangscontrole software
  3. Gebruiksgemak voor uzelf, uw klanten en uw medewerkers
  4. Minder kans op interne fraude door personeel en bezoekers

Toegangsbeheer

Als u eenvoudig kunt instellen wie wanneer naar binnen mag, stelt u bijvoorbeeld in dat uw administratieve medewerkers alleen van maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 18:00 het pand binnen mogen. Magazijnmedewerkers kunnen alleen in het magazijn, algemene ruimtes en in de kantine. En zo kunt u voor iedere groep medewerkers een toegangsgroep instellen met verschillende toegangsrechten.

Geen kosten bij verlies van sleutels

Toegangscontrole druppel

Als u eenvoudig toegangscontrole pasjes en tags kunt verwijderen hoeft u minder oplettend te zijn met het verstrekken van toegang aan uw personeel. Waar u in uw huidige beleid misschien niet iedere medewerker een sleutel gaf moesten medewerkers voor elkaar de deuren openen. Of misschien moest u dat zelf doen. Dit kost tijd en zal niet al te motiverend werken voor uw personeel. Op deze manier ontstaan er ook nog eens onveilige situaties. Het komt namelijk vaak voor dat rond het begin en einde van de werkdag de deuren even tijdelijk open worden gehouden door er een blokje of ander obstakel tussen te doen zodat niet iedereen sleutel nodig heeft. Dit soort situaties kunnen eenvoudig worden voorkomen door een toegangscontrolesysteem met een elektronisch slot te installeren.

Gebruiksvriendelijke toegangscontrole

Een gebruiksvriendelijk toegangscontrolesysteem heeft als kenmerk dat de gebruiker nauToegangscontrole softwarewelijks merkt dat er gebruikt wordt gemaakt van toegangscontrole. Om een deur te openen moest men in het verleden ook al de deur openen door middel van de deurkruk. Het enige verschil bij toegangscontrolesystemen is dat men nu een druppel of pasje moet aanbieden voordat het slot kan worden geopend. Een belangrijk uitgangspunt is dat deuren van gemeenschappelijke ruimtes in looproutes eenvoudig moeten kunnen worden gebruikt tijdens kantooruren. De gebruiksvriendelijkheid kan enorm worden vergroot door dergelijke deuren zodanig in te stellen dat deze tijdens kantoortijden vrij toegankelijk zijn en buiten kantoortijden automatisch op slot gaan.

Minder fraudegevoelig

Bij de toelichting op het voordeel bij punt 2 hadden we het al even over hoe gemotiveerd je personeel is als ze niet zelfstandig het bedrijfspand of terrein kunnen betreden. Met een goed toegangssysteem ben je minder op je hoede omdat verlies van een pasje niet betekend dat het hele mechanische sluitsysteem moet worden vervangen of dat je de komende tijd het vervelende onderbuik gevoel hebt van een missende sleutel. Als iedereen binnen het bedrijf bij de eerste werkdag direct een toegangscontrole druppel krijgt werkt dit enorm motiverend. Uw medewerkers kunnen voortaan zelf het bedrijfspand betreden binnen de door u ingestelde kaders. Het is bij iedereen direct duidelijk dat dit de enige manier is om je door het pand te begeven en dat er gelogd wordt wanneer een bepaalde toegangsdeur is geopend.

Deuren openmaken met mobiele telefoon

De mobiele telefoon is in vrijwel alle moderne toegangscontrole systemen geïntegreerd voor het openen van elektronische deursloten. Het grote voordeel van een smartphone ten opzichte van een toegangscontrole pasje, druppel of gebruikerscode is dat iemand zijn of haar mobiele telefoon niet snel zal uitlenen aan iemand anders. Hierdoor is toegangscontrole met smartphone apps in veel gevallen minder fraudegevoelig dan systemen met pasjes. Bovendien zal iemand niet snel vergeten een mobiele telefoon mee te nemen. Ook het kwijtraken en dus vervangen van toegangspassen zal hierdoor minder vaak voorkomen.

mobile key digitale sleutel
Mobile keys

Een ander groot voordeel is dat je de smartphone als digitaal medium uitermate nuttig kunt gebruiken voor het online bijwerken van toegangsrechten via het mobiele datanetwerk. Veel moderne toegangssystemen maken gebruik van het GSM 4G- netwerk voor actualisatie van het toegangssysteem. Hierdoor ontstaat toegangscontrole in de cloud zonder dat ieder elektronisch slot van een directe internetverbinding afhankelijk is. In de instellingen van het toegangssysteem kun je ervoor kiezen of iemand wel of geen gebruik mag maken van de smartphone om sloten te openen. Een digitale of mobiele sleutel heet binnen een elektronisch sluitsysteem een mobile key. Gegevensuitwisseling tussen de smartphone en het deurslot of de kaartlezer verloopt bij de meeste systemen via Bluetooth en in een enkel geval via een NFC-lezer.

Steeds vaker een toegangscontrolesysteem bij midden- en klein bedrijf

De prijs van een toegangscontrolesysteem is de laatste jaren enorm afgenomen. Door dure hardware en softwarepakketten waren investeringen van € 1500,- per binnendeur heel gewoon. Die prijs werd ook enorm opgestuwd doordat er veel bekabelingswerk nodig was. En het uiteindelijke voordeel van het toegangssysteem was veelal gering. Veel mensen weten namelijk niet dat in het verleden veeSalto deurbeslag met RFID pasjel toegangscontrolesystemen alleen maar werden gebruikt voor toegangsverlening. Daarmee bedoelen we dat iedere pas of druppel iedere deur of elektronisch slot kon openen. Tegenwoordig zijn de prijzen en functionaliteiten van een toegangssysteem veel gunstiger. Voor een bedrag van +/- € 500,- per deur kan tegenwoordig al een systeem worden geleverd. De systemen werken op basis van elektronische cilindersloten, elektronische deurbeslagen en bekabelde toegangspunten. Als eigenaar of beheerder van een bedrijfspand kun je ineens alle instellingen binnen het toegangssysteem via je eigen laptop, tablet of smartphone doen. Je krijgt volledige controle over wie wanneer naar binnen kan. Onduidelijke sleutellijstjes zijn verleden tijd en voortaan is het toegangsbeheer minstens zo goed of misschien zelfs beter georganiseerd dan bij een gemiddelde overheidsinstelling.

Soorten elektronische sloten

Er zijn verschillende manieren om het deurslot elektronisch bedienbaar te maken. Met een Salto XS4 of Salto KS toegangscontrolesysteem kunnen de installatiekosten laag worden gehouden doordat niet naar iedere deur kabels moeten worden aangelegd, aangesloten en geprogrammeerd. De systemen werken Salto wandlezerdraadloos en kunnen vrijwel altijd worden ingebouwd in de bestaande deursloten. Wat eigenlijk gebeurd is dat het bestaande slot wordt voorzien van een stukje elektronica zodat voortaan geen sleutel meer nodig is maar een RFID tag. Een van de voordelen is natuurlijk dat de prijs een stuk gunstiger zal uitpakken doordat er minder montagetijd nodig is. Een groot ander voordeel is dat er geen wijzigingen nodig zijn aan de bouwkundige situatie of de functionaliteit van een reeds aanwezig deurslot. Om uw beveiliging compleet te maken leveren wij ook toebehoren zoals sloten, deurbeslag en deurdrangers. We leveren dus het complete pakket en zorgen er dus voor dat uw bedrijfspand veiliger wordt. Wilt u een gratis demonstratie over de verschillende toegangscontrolesystemen en elektronische sloten die wij verkopen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Elektronisch deurbeslag

Elektronisch deurbeslag kan worden geplaatst in combinatie met een gewoon insteekslot. Voor binnendeuren kan vaak het bestaande insteekslot worden gebruikt. Eventueel kan een dergelijk insteekslot worden vervangen voor een exemplaar met automatische nachtschootvergrendeling of dagschootblokkering. Het elektronisch deurbeslag heeft een gecontroleerde deurkruk, dit betekend dat de deurkruk pas kan worden bediend als een geschikte toegangscontrole pas of druppel met rechten is aangeboden. Het deurbeslag is voorzien van batterijen die minimaal één jaar meegaan, dit is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. In gemiddelde situaties is uit testen van Salto Systems gebleken dat batterijen gemiddeld 1,5 jaar meegaan. Het batterijverbruik van een elektronisch deurbeslag is uiteindelijk natuurlijk maar gering doordat de daadwerkelijke Toegangscontrole codeslotopening van het deurslot door de gebruiker zelf wordt uitgevoerd. Een belangrijk aandachtspunt is dat een elektronisch deurbeslag alleen een koppeling maakt met het gedeelte van het slot wat de dagschoot bediend. Wanneer er een dag/ nachtslot aanwezig is kan met ervoor kiezen om de deur helemaal niet meer op slot te draaien, maar er is ook de mogelijkheid om een mechanische cilindersparing in het deurbeslag te leveren zodat het nachtslot met een gewone sleutel kan worden uitgedraaid. Geen ideale situatie maar dit laatste behoord wel tot de mogelijkheden. Bij een goed toegangscontrole systeem wil je natuurlijk dat er eigenlijk geen mechanische sleutels meer nodig zijn in het dagelijkse gebruik. Hiervoor bieden de eerder genoemde opties met automatisch vergrendelende slot en dagschoot blokkering uitkomst.

Elektronische cilindersloten

Een elektronisch cilinderslot is goed vergelijkbaar met een mechanisch cilinderslot. De enige toevoeging is dat de mechanische cilinderhuls is vervangen van een lezerkop, dit is een draaiknop met ingebouwde lezer en een koppelmechanisme. Als de tag, sleutelhanger of toegangscontrole druppel met toegangsrechten wordt aangeboden gaat er een groene LED branden in de lezerkop en kan het slot worden bediend. Aan de hand van een voorbeeld is goed uit te leggen hoe u een dergelijke vergrendeling in de praktijk kunt gebruiken. Wanneer we bijvoorbeeld een standSalto elektronische cilinderaard deursituatie hebben met aan beide kanten een deurkruk en we willen de deur voorzien van een elektronische knopcilinder. De cilinder kan eenvoudig worden aangebracht in het slot en u zou er vanuit kunnen gaan dat u hiermee de deur heeft voorzien van toegangscontrole. Nu is er een probleem/ aandachtspunt, namelijk dat na het openen van de elektronische knopcilinder het deurslot permanent is geopend. Doordat er aan beide kanten een deurkruk is geplaatst kan iedereen de deur hiermee openen. In de praktijk betekent dit dat u iedere gebruiker moet instrueren dat ze de deur op slot draaien. En één ding is zeker.. Dat gaat niet gebeuren. Dit probleem kunnen we op een andere manier oplossen door deurbeslag te plaatsten met een vaste greep aan de gecontroleerde zijde van de deur, de kant waar de toegangscontrole druppel moet worden aangeboden. De vaste greep kan niet meer worden gebruikt om de deur te openen dus iedere keer als de deur sluit zal een pasje of toegangscontrole druppel nodig zijn om de deur te kunnen openen. Aan het einde van de dag kan de deur worden afgesloten op het nachtslot.

Een bekabelde wandlezer

Soms ontkom je er niet aan om een wandlezer of kaartlezer toe te passen. Veelal blijft deze oplossing inSalto wandlezer voor toegangssysteem combinatie met een elektronische meerpuntssluiting aan de buitenzijde de veiligste manier om een deur elektronisch te vergrendelen. In combinatie met Salto XS4 toegangscontrole van Salto Systems wordt een dergelijke wandlezer ook nog eens gebruikt om de RFID toegangscontrole druppels te updaten met de laatste toegangsrechten. Ook bij situaties met een elektronische schuifdeur, kleefmagneet of deurautomaat bieden wandlezers een uitkomst. Eigenlijk kan alles wat u maar bedenkt, ieder elektronisch component worden aangestuurd door middel van de wandlezer.

Codeslot met kaartlezer

Codeslot met kaartlezer
Flexeria codeslot met kaartlezer

Een codeslot anno 2020 is een cijferslot wat is gekoppeld aan elektronica zodat je er een elektrisch deurslot mee kunt openen. De meeste codesloten worden gecombineerd met een kaartlezer die Mifare RFID toegangscontrole druppels kan lezen zodat gebruikers die vaak de deur moeten openmaken niet iedere keer de pincode of het codepaneel hoeven in te voeren. Codesloten zijn steeds vaker een integratie binnen toegangscontrole in de cloud zodat er slimme functies ontstaan zoals het veranderen van de code op afstand. Dat is erg handig wanneer je bijvoorbeeld een huisje verhuurd of als je bijvoorbeeld een thuiszorg medewerker toegang wilt geven. Ook is het mogelijk dat je een push- bericht ontvangt op de smartphone zodra iemand de deur met de code heeft open gemaakt zodat je weet dat bijvoorbeeld de thuiszorg is gearriveerd. Zoek je heel veel functies binnen één product dan is het codepaneel van Flexeria een hele interessante keuze, dit codetableau met ingebouwde Mifare paslezer maakt het mogelijk om gebruikers de deur met code en/of toegangscontrole druppel en/of afstandsbediening en smartphone app te laten openen. Alles binnen één product. Het codepaneel werkt met aanraking- gevoelige toetsen die oplichten bij gebruik zodat de toetsen ook goed afleesbaar zijn in het donker.

Toegangscontrole door middel van slimme deursloten

Nuki slimme deursloten

In een woonomgeving of kleinschalige toepassing is het in sommige gevallen goed mogelijk om gebruik te maken van een slim deurslot of smart lock. De naam slimme deursloten is inmiddels een verzamelnaam geworden van elektronische deursloten waar in meer of mindere mate elektronisch toegangsbeheer voor mogelijk is. Of de sloten op langere termijn ook slim zijn voor je budget hangt vooral af of je het slot op de juiste manier toepast. Typerend aan een slim deurslot vinden wij dat het slot in staat moet zijn om zelfstandig elektronisch het slot rond te draaien. Ook is er bij een slim slot een smartphone app te gebruiken waarmee je het slot kunt instellen. Sommige slimme sloten kun je alleen lokaal bedienen als je in de buurt van de deur bent binnen het bluetooth bereik van de smartphone waarmee de deur moet worden open gemaakt. Er zijn ook slimme sloten leverbaar die rechtstreeks via Wifi kunnen worden verbonden met het internet zodat je ook op afstand de deur kunt openmaken. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld de deur op afstand wilt openen voor een bekende of pakket bezorger. Wil je meer lezen over slimme deursloten, lees dan onze slimme deursloten review. Hier geven we een toelichting en gedetailleerde informatie over wat je precies van een slim slot kunt verwachten.

Digitale elektronische sluitsystemen van iLOQ

Elektronische cilindersloten hebben als nadeel dat er wel minimaal één keer per jaar batterijen moeten worden vervangen. Naast de belasting op het milieu is het jaarlijks vervangen van de batterijen ook een hoop werk. In sommige gevallen is het ook nog eens onhandig omdat bijvoorbeeld verhuur ruimtes moeten worden open gemaakt om de batterijen te kunnen vervangen. Onder andere voor dit soort situaties kan het systeem van iLOQ een hele goeie oplossing zijn. Deze cilinders werken met een sleutel die is voorzien van een chip. Door de beweging van het insteken van de sleutel in het digitale cilinderslot wordt energie opgewekt om de chip uit te lezen. Met name bij grotere systemen is iLOQ een heel goed alternatief om te overwegen. Bekijk hier de iLOQ producten in onze webwinkel. Of bekijk onderstaande iLOQ video.

 

Wat is de prijs van een toegangscontrolesysteem

Een toegangscontrolesysteem wordt opgebouwd uit verschillende toegangspunten. Een toegangspunt kunt Salto XS4 deurbeslag met cilinderu zien als een elektronisch deurbeslag, een elektronische cilinder of een wandlezer. Veelal zijn toegangspunten voor buitendeuren duurder dan een oplossing voor een binnen deur. Dit heeft onder andere te maken met de inbraakwerendheidseisen die worden gesteld aan de vergrendeling. En of de deur onderdeel uitmaakt van een vluchtweg. Meer informatie over de prijzen van een toegangscontrolesysteem kunt u vinden op Elocktron.nl.

Prijzen complete toegangscontrolesystemen

Voor het bepalen van de kosten kunt u het beste gebruik maken van onze complete toegangscontrole systemen. Deze systemen bestaan uit een elektronisch slot en een aansturing. De aansturing komt bijvoorbeeld uit een codepaneel (verkrijgbaar compleet met elektrische deuropener voor € 400,00 incl. BTW) of bluetooth module (verkrijgbaar in combinatie met een elektronische meerpuntssluiting voor minder dan € 1600,00 incl. BTW.) Ook kan een compleet systeem worden besteld wat bestaat uit een automatisch vergrendelende meerpuntssluiting in combinatie met een elektronisch deurbeslag. Alle benodigde onderdelen die nodig zijn om het geheel te laten functioneren zijn inbegrepen. Programmeren van het systeem kunt u eenvoudig zelf uitvoeren met behulp van de programmeerkaarten.

Uw aangeschafte toegangscontrole systeem laten installeren

Toegangssystemen die u bij Elocktron besteld kunnen door onze installatiepartners vakkundig worden geïnstalleerd. Wilt u weten wat de kosten zijn of wilt u meer informatie over onze montageservice? Neem dan even contact met ons op via 050-2110371 of via ons contactformulier.

Meer informatie over toegangscontrole?

Wij hebben inmiddels honderden toegangssystemen geplaatst van verschillende merken. Bij ons zit een groot deel van de expertise tevens op het gebied van elektromechanische sloten en certificering voor inbraakbeveiliging. We weten dus precies in welke situatie je een bepaald product wel of niet kunt toepassen. Heb je specifieke vragen na het lezen van deze blog? Wij helpen u graag verder! U kunt uw vraag eenvoudig stellen via ons contactformulier. Misschien heeft u een specifieke vraag en wilt u weten of een toegangscontrolesysteem voor u de juiste oplossing is. Misschien wilt u een keer praten over de manieren waarop wij de veiligheid van uw bedrijf kunnen vergroten. Wij komen graag bij u langs om een demonstratie te geven of de situatie bij u op locatie te komen bekijken zodat we een maatwerk advies kunnen geven over uw specifieke situatie. We zijn rechtstreeks bereikbaar via telefoonnummer 050-2110371 of via ons contactformulier.