Elektrische SlotenToegangscontrole

Een kleefmagneet plaatsen

 

SKU12193-afmetingen-7SSMEen kleefmagneet plaatsen gebeurt door de twee delen van de kleefmagneet; een deurmagneet en een ankerplaat op het kozijn en de deur te monteren. Als de ankerplaat tegen de magneet aan wordt gedrukt en de spanning staat op de magneet dan vergrendelt deze. Door de spanning te onderbreken wordt de magneet ontgrendeld. De kleefmagneet is standaard voorzien van spoelsignalering. In dit artikel leggen we je uit hoe je een kleefmagneet moet plaatsen en waar je rekening mee moet houden.

Eenvoudige montage van de kleefmagneet met behulp van boormal

Voordat kan worden gestart met de montage moet eerst worden gekeken of de deur waarvoor de kleefmagneet bestemd is goed sluit. Daarmee bedoelen we dat de deur vrij moet bewegen in het kozijn en het Boormal voor kleefmagneetslot goed moet sluiten. Kijk ook naar de technische staat van de deurscharnieren. Als de kleefmagneet straks is gemonteerd is het onhandig om achteraf aanpassingen te doen.

De bijgeleverde boormal kun je met een stukje plakband op het deurblad en het kozijn plakken. De ankerplaat moet in de meeste gevallen op het deurblad worden vastgezet met behulp van een paddestoel bout. Zorg er altijd voor dat je dit gat mooi recht door de deur heen boord. Bij een metalen deur kan schroefdraad voor de ankerschroef in het deurblad Ankerplaat doorsnedeworden getapt. Voorzie de ankerplaat van de bijgeleverde anti- rotatiepinnetjes en monteer het geheel inclusief de rubberen ring op de deur. De rubberen ring maakt de ankerplaat flexibel zodat de magneet en de ankerplaat optimaal raakvlak hebben.

Voordat de montageplaat op het kozijn kan worden gemonteerd moet het gat voor de kabel worden geboord. Teken deze af met behulp van de montageplaat en zorg voor voldoende diameter van het boorgat zodat je straks nog wat spelingsruimte hebt voor de afstelling. Als de montageplaat is geplaatst kun je de kleefmagneet tijdelijk op de montageplaat vastzetten zodat je de definitieve positie van de ankerplaat kunt bepalen om deze vervolgens inclusief de aangesloten kabel definitief vast te zetten. Wanneer er verder geen spoelsignalering of deurstandsignalering nodig is volstaat alleen het aansluiten van de (+) plus en (-) min. Bij de positiebepaling gaat het vooral om de afstand tussen de magneet en de ankerplaat. Deze moet niet te klein zijn want dan klappen de onderdelen van de magneet tegen elkaar aan als de deur sluit. Als de afstand te groot is zal de magneet niet goed vergrendelen.

De kleefmagneet afstellen

Voordat de kleefmagneet kan worden afgesteld moet de voeding worden aangesloten. Gebruik altijd een gestabiliseerde voeding.  Controleer alle schakelingen als de deur geopend is en zorg dat je altijd de voeding naar de magneet kunt onderbreken. In de schakeling die je maakt onderbreekt bijvoorbeeld de wandlezer uit een toegangscontrolesysteem de voeding naar de kleefmagneet door middel van een verbreek contact (NC= Normally closed). Sluit nu de deur en controleer of de magneet vergrendeld. Het komt er vooral op aan dat de ankerplaat goed tegenover de elektrische kleefmagneet wordt geplaatst. In feite heb je dit al gedaan bij het vastzetten van alle onderdelen. Als de afstelling niet naar wens is kun je proberen om de schroef waarmee de ankerplaat vastzit iets losser of vaster te draaien. Mocht het geheel dan nog niet naar tevredenheid werken dan zul je de magneet van de montageplaat moeten afhalen of om de juiste positie te geven. Bij sommige kleefmagneten kun je met behulp van een timer (stelschroefje) aangeven hoe snel de deurmagneet vergrendeld nadat de ankerplaat en de elektromagneet elkaar zien. Wij adviseren om altijd een dergelijk model met deze opties aan te schaffen omdat je hiermee een veel beter in te stellen geheel krijgt. Bovendien zal de werking van de vergrendeling veel stiller zijn doordat het sluiten van de deur niet direct wordt gevolgd door de magneet die direct wil vergrendelen.

Wat je vooral niet moet vergeten

Wat vaak wordt vergeten bij het plaatsen van een kleefmagneet is de mogelijkheid om vanuit de binnenzijde/ niet gecontroleerde zijde de deur te kunnen openen. Hiervoor kan een drukknop met de tekst deur open worden gebruikt. En als je het helemaal goed wilt doen gebruik je natuurlijk een contactloze (aanrakings vrije) schakelaar.  Deze schakelaars reageren door je hand voor de schakelaar te houden zonder dat je deze hoeft aan te raken.

Veilige vluchtweg bij brand

Voordat je deze elektronische deurvergrendeling gaat toepassen moet worden nagedacht over de manier Groene handmelderwaarop moet worden gevlucht bij brand of andere calamiteiten. Maakt de deur onderdeel uit van een vluchtroute zorg dan voor een manier om de deur te kunnen openen zonder tussenkomst van het toegangscontrole systeem. Dit kan worden gerealiseerd door een groene handmelder toe te passen. Zodra deze is ingedrukt kan de deur worden geopend. Het voordeel van een kleefmagneet is dat deze altijd volgens het fail-safe principe werkt. Dit wordt ook wel spanningsloos ontgrendeld of ruststroom genoemd. Wil je meer weten over regelgeving? Lees dan deze informatie over vluchtwegtechniek.

Welk type magneet is het beste?

Bij de selectie van een geschikte kleefmagneet moet goed worden gekeken naar de toepassing. Een standaard kleefmagneet zonder montagebeugels gaat bijvoorbeeld niet werken op een hekwerk. Voor hekwerken moet een speciale waterdichte kleefmagneet worden gebruikt.

Eigenschappen van de maasland serieAansluitschema 17SSMDT Kleefmagneet

 • 1360N of 2720N
 • Extreem smalle kleefmagneet
 • Opbouwuitvoering
 • Geschikt voor horizontale of verticale montage
 • Ruststroom (spanningsloos ontgrendeld)
 • Geschikt voor 12V= en 24V=
 • 100% belastbare spoelen (geen problemen met doorbranden van de spoelen)
 • Keuze uit model met spoelsignalering of met spoel -en deurstandsignalering, timer en LED indicatie
 • Getest op 1.000.000 operaties
 • Geen restmagnetisme
 • Bewerkt met een nylon coating (tegen roestvorming)
 • Voor enkele deuren
 • Behuizing optioneel in andere lengtes te leveren