Cilindersloten

M&C cilinderslot

m&c cilinder review

Wil je een goeie keuze maken voor nieuwe cilindersloten? Overweeg dan eens M&C cilindersloten. M&C sloten hebben een aantal unieke voordelen waardoor de prijs- kwaliteit verhouding erg goed is. Tegenwoordig is er een groot aanbod aan skg 3 cilinders met kerntrekbeveiliging. En bij veel veiligheidscilinders is er maar moeilijk onderscheid te maken tussen de verschillende merken. In dit artikel geven we uitleg over de verschillende beveiligingen van M&C sloten waaronder de doorboorbeveiliging waardoor het vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om het slot uit te boren. Ook vertellen we welke opties er voor m&c cilindersloten mogelijk zijn. Zoals draaiknopcilinders en cilinders in zwart of messing kleur.

Kwaliteit van M&C cilindersloten

De m&c cilindersloten zijn op veel gebieden net even wat beter dan cilinders van andere merken. De kwaliteitsverschillen in cilinders van verschillende merken zijn vaak erg klein. Hierdoor is het lastig om een keuze te maken als je op zoek bent naar het beste en veiligste cilinderslot. En hoe is de verhouding tussen de prijs die je betaald voor een cilinder en de feitelijke kwaliteit van het product? Het SKG keurmerk (stichting Kwaliteit Gevelbouw) is het belangrijkste veiligheids keurmerk voor Nederlandse veiligheids-sloten. Maar de beveiliging van M&C cilinders gaat verder dan alleen SKG. Dit komt doordat de M&C cilindersloten allemaal zijn getest en verbeterd door lockpickers. Dit zijn techneuten die proberen cilinders te openen zonder sleutels. Door de lange geschiedenis van het merk M&C zijn steeds meer innovaties doorgevoerd waardoor de M&C cilindersloten behoren tot de veiligste cilindersloten die je momenteel kunt kopen.

Keuze voor een hard stalen brug

hardstalen brug m&c cilinder
hardstalen brug

Er zijn cilinders met een SKG 3 sterren keurmerk met en zonder hardstalen brug. Het is dus mogelijk om een volledige skg 3 goedkeuring te krijgen met een volledig messing cilinder. (vrijwel alle cilinders zijn gemaakt van messing met een laagje nikkel) Alle M&C cilinders hebben standaard een hard- stalen brug waardoor de cilinder veel moeilijker door midden kan worden gebroken. Inbrekers breken een cilinder namelijk door midden om het uit de deur te krijgen. Bij een deur zonder veiligheidsbeslag gebeurd dit met een baco, dit wordt ook wel de bulgaarse methode of cilinderbreken genoemd. Heb je wel veiligheidsbeslag dan wordt de cilinder uit de deur getrokken door een schroef in de cilinder te draaien en met een speciale cilindertrekker of andere hefboom door de schroef het slot uit de deur te trekken. Dit wordt de kerntrekmethode of kerntrekken genoemd. De hard- stalen brug is veel veiliger dan een cilinder zonder deze brug. Als er een skg 4 cilinderslot zou kunnen zijn dan zouden zeker de top modellen M&C cilindersloten zoals de M&C matrix, M&C condor en M&C move cilinder voor dit zwaardere keurmerk in aanmerking komen.

Dubbele kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging

boorbeveiliging en kerntrekbeveiliging
hardstalen plaat

M&C cilindersloten hebben een speciaal hardstalen plaatje direct achter het materiaal om het sleutelgat heen. Ze je een boormachine op de m&c cilinder dan zal de boor vrijwel direct vastlopen op deze doorboor beveiliging. Met een standaard boor kun je ook cilindersloten van andere cilindermerken niet open boren omdat alle cilinders vanaf skg 2 sterren standaard moeten zijn uitgerust met een boorbeveiliging. Wat de doorboorbeveiliging van m&c uniek maakt is dat het plaatje van de doorboorbeveiliging ervoor zorgt dat een kerntrek schroef wordt ontdaan van schroefdraad zodra deze in de cilinder wordt geboord. Het metaal van het plaatje snijd het schroefdraad van de schroef waardoor de schroef afbreekt of onbruikbaar wordt om voldoende grip uit te oefenen om het slot uit de deur te trekken. Deze beveiliging zorgt voor dubbele beveiliging tegen de kerntrekmethode. Deze speciale innovatie zorgt ervoor dat m&c cilinders geen standaard maat hebben van 30-30 maar 32-32. Per cilinderhelft is de cilinder dus 2 millimeter langer.

Beveiliging tegen lock picken

lock pick beveiliging m&c cilinders
Lock pick beveiliging

Een cilinder werkt met pallen die door de sleutel in de juiste positie worden gedrukt. Als alle pallen op de juiste plaatst staan kan de sleutel ronddraaien in de kern van de cilinder. Bij lockpicking wordt met een klein metalen stukje gereedschap iedere pal in de juiste stand geduwd door heel voorzichtig een voor een de pallen naar beneden te duwen. Met een ander stuk je gereedschap wordt heel voorzichtig een klein beetje draaikracht op de cilinderkern gezet, dit is wat normaal met de sleutel zou gebeuren. M&C cilindersloten zijn beveiligd tegen lock- picken door speciale anti-pick pallen die de cilinderkern blokkeren als niet alle pallen tegelijk in de juiste stand worden geplaatst voordat de cilinderkern gaat draaien. Als bij het lockpicken ook maar één palletje in de beveiliging schiet moet weer opnieuw worden begonnen.

Klopsleutel beveiliging

Beveiliging tegen klopsleutels
klopsleutel beveiliging

Een klopsleutel, ook wel bumpkey of slagsleutel genoemd is een gewone sleutel waarvan de inkepingen de maximale diepte hebben. Door een tik op de sleutel te geven met een hamer worden alle pallen even in de juiste stand gezet of in ieder geval zo hoog mogelijk om de sleutel te kunnen laten draaien. Dit lijkt erg op lockpicken. Gelukkig komt deze inbraakmethode bijna niet voor omdat het in de praktijk toch een stuk moeilijker is dan op de youtube filmpjes. De m&c cilinders zijn beveiligd tegen de klopsleutelmethode.

Standaard nood- en gevarenfunctie

m&c cilinder
Nood- en gevarenfunctie

Een doorsnee cilinderslot kan je maar vanaf één kant bedienen als er in beide kanten van het slot een sleutel is gestoken. Hierdoor kun je jezelf buitensluiten als je de voordeur achter je dichttrekt met een sleutel aan de binnenkant. Hierdoor kunnen ook bij ouderen of hulp- behoevende mensen gevaarlijke situaties ontstaan. M&C cilinders hebben een nood- en gevarenfunctie/ paniekfunctie, hierdoor kun je altijd van binnen en buitenaf het slot bedienen als er een sleutel aan de andere kant in de cilinder zit. Deze functie is ook nodig in Nuki slimme deursloten. Overweeg je om in de toekomst een Nuki smartlock te kopen dan is M&C dus helemaal een goeie keuze.

Kopieer beveiliging door sleutelcertificaat

sleutelcertificaat m&c condor
Sleutelcertificaat

Alle M&C cilindersloten worden met een kopieerbeveiliging in de vorm van een sleutelcertificaat geleverd. Dit zorgt ervoor dat alleen sleutels kunnen worden bijgemaakt als je het sleutelcertificaat van de cilinders kunt laten zien aan de dealer van de m&c veiligheidscilinders. Het sleutelcertificaat heeft het formaat van een bankpasje. Bij de levering van nieuwe m&c cilindersloten ontvang je altijd ook het certificaat.

SKG keurmerk

Alle M&C cilindersloten in dit artikel voldoen aan skg3 sterren. Een goed cilinderslot hoeft niet minimaal een skg 3 sterren cilinder te zijn. De 3 sterren zeggen vooral iets over de aanwezigheid van kerntrekbeveiliging. Heb je beslag met kerntrekbeveiliging en SKG drie sterren keurmerk dan volstaat een skg 2 sterren cilinderslot ook. Het SKG keurmerk zegt niet alles over een cilinder, zo kun je bijvoorbeeld geen cilinderslot met SKG 4 of SKG 5 keurmerk kopen. Het aantal SKG sterren zegt iets over de inbraakwerendheid in een gevelelement in dit geval in een deur. De cilinder zit dan ook nog eens gemonteerd in een veiligheidsslot. Door deze veiligheids-sloten als geheel in een deur aan te vallen met inbrekers gereedschap ontstaat een bepaalde inbraakwerendheid. De cilinder als onderdeel in het geheel krijgt dan skg nul, skg 2 en maximaal skg 3 sterren. 2 sterren staat voor 3 minuten inbraakwerendheid en SKG 3 sterren staat voor 5 minuten inbraakwerendheid. Omdat de cilinder een heel belangrijk onderdeel is in de beveiliging van een deur zijn er ook nog extra eisen die worden gesteld aan de skg3 cilinder zoals de doorboorbeveiliging, anti lockpick pallen en bijvoorbeeld kerntrekbeveiliging. Je zult begrijpen dat een aanduiding in het aantal minuten inbraakwerendheid redelijk algemeen is zodat er een kwalificatie kan worden afgegeven die iets zegt over de veiligheid.

Wat zijn de kosten van een goed cilinderslot?

Skg 3 sterren cilinders zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. En laat nu net M&C de trendzetter zijn in goedkope cilindersloten. De prijs van een m&c Matrix skg3 cilinder begint al vanaf € 50,00. Het hangt er ook vanaf wat voor cilinder maten je precies nodig hebt. De prijs van een cilinderslot begint namelijk altijd met een basisprijs voor een standaard cilindermaat van 30-30 en bij M&C 32-32. Wijkt de cilindermaat af dan kun je cilinders per 5mm laten verlengen tegen een meerprijs. Wil je mc cilinders op maat bestellen? Kijk dan bij de M&C maatwerk cilinders op onze website.

Standaard gelijksluitende cilinder sets

Gelijksluitende cilinders kun je allemaal met dezelfde sleutel bedienen. Bestel je standaard m&c cilindersloten in standaard 32-32 mm, dan kun je het beste de kant en klare gelijksluitende sets bestellen. Deze worden geleverd met een sleutelcertificaat 2, 3, 4, 5 of 6 gelijksluitende cilinders en een cilinderbout zodat je deze direct na levering kunt monteren. Wil je afwijkende maatvoeringen bestellen dan kun je bijvoorbeeld een set van 2 gelijksluitende of 3 gelijksluitende cilinders gelijksluitend laten maken met een maatwerk cilinder. Dit doe je door bij de maatwerk cilinder onder de optie sluiting de optie gelijksluitend met andere cilinders aan te zetten. Hierdoor worden alle cilinders van hetzelfde type allemaal gelijksluitend geleverd.

Deurbeslag met kerntrekbeveiliging

veiligheids-sloten mc cilindersloten
kerntrekbeveiliging maximale stand

Heb je nu al veiligheids-sloten en deurbeslag met kerntrekbeveiliging houd er dan rekening mee dat de mc cilinders 2 millimeter langer zijn dan een standaard cilinder. Deze extra twee millimeter kan er soms voor zorgen dat het anti-kerntrek rozet van het deurbeslag over de maximale stand gaat waarop deze naar buiten kan worden geschoven. Als dit het geval is kunnen de deurbeslag schilden niet meer goed worden vast gezet en zal het slot niet werken. Bestel in zo’n geval de cilindermaat dus 5mm korter. Hiernaast zie je een voorbeeld van een kerntrek rozet wat maximaal is uitgeschoven. Als je voor deze deur nieuwe m&c cilinders zou willen bestellen dan moet dat dus zeker 5mm korter.

Cilinders met draaiknop en anti- manipulatie draaiknop

draaiknopcilinder mc condor
knopcilinder

Een cilinderslot met knop of knopcilinderslot is een cilinder met aan de ene kant een sleutel bediening en aan de andere kant een draaiknop. Hierdoor kun je aan de kant van de knop het deurslot altijd bedienen zonder dat een sleutel nodig is. Samen met het bedieningsgemak wat dit oplevert ontstaat op deze manier ook een vluchtvriendelijke deur. Voor studentenkamers, hotels en publieke gebouwen worden veelal knopcilinders toegepast. Wil je een knopcilinder in je woning gebruiken dan zijn er wel wat Politiekeurmerk voorschriften ten aanzien van de inbraakbeveiliging, deze lees je hieronder. Ook is de cilinder leverbaar met een anti- manipulatie draaiknop. Deze draaiknop cilinders zien er hetzelfde uit bij m&c, het enige verschil is dat je de draaiknop moet indrukken om het slot te kunnen bedienen. Ga je dit toepassen bij een driepuntssluiting dan is deze knopcilinder zeker geschikt. Het enige nadeel in het gebruik bij een cilinder bediende meerpuntssluiting is dat je de draaiknop vaker rond moet draaien, iedere keer dat je de knop loslaat na een slag zul je de knop dus weer opnieuw moeten indrukken. Alle knopcilinders kunnen gelijksluitend worden geleverd. M&C knopcilinders kun je bestellen als standaard knopcilinders voor maatvoeringen van 32-32. Wil je afwijkende maten bestellen dan kun je onze maatwerk cilinder laten voorzien van een draaiknop of anti- manipulatieknop aan de binnenzijde van het slot.

Politiekeurmerk Veilig Wonen Regels draaiknopcilinders

Wil je een draaiknopcilinder toepassen voor het gemak of om een vluchtdeur of nooduitgang te creëren zodat je snel de deur kunt openen bij bijvoorbeeld brand of een andere noodsituaties? Dan is een knopcilinder de juiste keuze. Toch heeft het toepassen van een knopcilinder wel wat nadelen als het gaat over de inbraak veiligheid. Als een inbreker eenmaal in je woning is gekomen door bijvoorbeeld een raam open te breken kan hij de deur met de knopcilinder openen en op deze manier de deur gebruiken om de buit uit de woning te halen. Een inbreker gaat meestal eerst op zoek naar een manier om snel weer weg te kunnen en zal dus ook meer tijd in de woning doorbrengen naarmate de omstandigheden beter zijn. Maak hier zelf een goed afweging in. Wil je een politiekeurmerk certificaat dan moet je aan één van de volgende regels voldoen:

  • Plaatsen van een anti- manipulatie draaiknopcilinder of:
  • Als glas aanwezig is binnen 100cm vanaf de draaiknopcilinder moet gelaagd veiligheidsglas zijn toegepast wat minimaal voldoet aan P2A bij bestaande situaties en P4A bij nieuwe situaties.
  • Heb je een brievenbus in de deur waar de knopcilinder in wordt geplaatst? Plaats dan een goedgekeurde brievenbus beschermer. Heb je een anti- manipulatie draaiknopcilinder dan is een een brievenbus afscherming niet nodig.

Enkele of halve cilinders

halve enkele m&c cilinder
halve cilinder

Een standaard cilinder noem je een dubbele cilinder omdat je in beide kanten een sleutel kunt steken. Cilinder waar je maar aan één kant een sleutel in kunt steken noem je daarom een halve of enkele cilinder. Halve cilinders kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld meterkast deuren, dubbele tuindeuren of garagedeuren waarbij het slot maar aan één kant hoeft te worden bediend. Wil je een halve cilinder bestellen dan kan dit door bij de maatwerk cilinders aan de binnen of buitenzijde te bestellen in nul millimeter.

zwart-cilinderslot-m&CM&C Cilindersloten in kleur bestellen

Heb je een deur met aluminium of rvs deurbeslag dan is de standaard M&C cilinder de beste match qua kleur. Standaard wordt de nikkel kleur (dit is een zilvergrijze kleur) Bij messing deurbeslag of zwart deurbeslag wijkt deze kleur af. Hiervoor is het mogelijk om de cilinders in messing of zwart te bestellen. Binnen een gelijksluitende set kunnen cilinders in de standaard nikkel kleur en de andere kleuren worden gecombineerd.

Hoeveel sleutels ontvang je bij een gelijksluitende set?

Het aantal sleutels wat je ontvangt bij M&C cilinders is afhankelijk van de hoeveelheid cilinders die je binnen één set besteld. Een set is alle cilinders die je binnen één bestelling gelijksluitend hebt besteld. Bestel je bijvoorbeeld kant en klare set van 2 standaard cilinders dan ontvang je hier 5 sleutels bij. Laat je twee extra lange maatwerk cilindersloten gelijksluitend maken dan ontvang je hier ook 5 sleutels bij.

Overzicht aantal sleutels per M&C cilinderset

1 cilinder= 3 sleutels

2 gelijksluitende cilinders= 5 sleutels

3 gelijksluitende cilinders= 5 sleutels

4 gelijksluitende cilinders= 7 sleutels

5 gelijksluitende cilinders= 7 sleutels

6 gelijksluitende cilinders= 8 sleutels

7 gelijksluitende cilinders= 8 sleutels

Snijsleutels of keersleutelsSnijsleutel

Het meest kenmerkende verschil bij de M&C cilinders is of je de cilinders besteld met een snijsleutel of een keersleutel. Dit wordt bepaald door het type cilinder wat je besteld. De M&C Matrix cilinders worden geleverd met een snijsleutel, de M&C condor, color plus en de Move worden geleverd met een keersleutel. Cilinders met keersleutels en snijsleutels kunnen beide met een sleutelcertificaat worden geleverd.

Snijsleutel

Een snijsleutel steek je verticaal in de cilinder. Dit is nog steeds de meest voorkomend type sleutel. De snijsleutel heeft gekartelde inkepingen en de sleutel kan maar op één manier in het sleutelgat worden gestoken. Het nadeel van een snijsleutel is dat de gekartelde randen van de sleutel scherp zijn waardoor het bijvoorbeeld je kleding kan beschadigen. Wil je een M&C cilinderslot met een keersleutel dan bestel je de M&C matrix cilinder.

KeersleutelKeersleutel

Een keersleutel steek je horizontaal in het slot. Bij een keersleutel maakt het niet uit op welke manier de sleutel in de cilinder wordt gestoken. Een keersleutel heeft gaatjes in de sleutel daarom noemt men dit soms ook wel een gaatjes sleutel. M&C color plus, M&C condor en move worden standaard geleverd met keersleutels.

Video review M&C cilindersloten