Elocktron | blog

Schootcontact

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Een schootcontact is een schakelcontact wat signaleert of de schoot van een slot naar binnen of naar buiten is. Zo kun je bijvoorbeeld signaleren of een deur ook daadwerkelijk is vergrendeld op de bedoelde schoten, dagschoot(en) en/of nachtschoot(en).

Er zijn verschillende vormen van schoot signalering:

Standaard schootcontact

Een standaard schootcontact wordt tegenover het slot achter de sluitplaat geplaatst, bij een gewoon insteekslot in het midden achter de nachtschoot, maar er zijn ook speciale schootcontacten voor haakschoten van meerpuntssluitingen. Zodra het contact wordt ingedrukt door de schoten van het slot vind een schakeling plaatst die kan worden aangesloten op het alarmsysteem, domotica of toegangssysteem.

Schootcontacten ingebouwd in (elektrische) sloten

  • Ingebouwde schakelcontacten voor nachtschoot van het slot naar buiten en nachtschoot in.
  • Ingebouwde schakelcontacten voor dagschoot naar buiten en dagschoot in.
  • Ingebouwde schakelcontacten voor triggerbolt in. (de triggerbolt is een extra schootje/ schuifje wat naar binnen kan worden gedrukt en dus signaleert of het slot tegenover de sluitplaat zit)

Schootcontacten elektrische deuropeners

Een elektrische deuropener heeft ofwel een contact wat hetzelfde werkt als een standaard schootcontact en de uitslag van de nachtschoot van het insteekslot signaleert. Maar veel nuttiger is signalering van de dagschoot. Bij een elektrische deuropener noem je dit dagschoot signalering. De dagschoot van het slot sluit achter de schootvanger van de elektrische sluitplaat en duwt een klein palletje of lipje naar binnen waar een microswitch aan vast zit zodat een schakeling plaatsvind.

Schootcontacten bij kleefmagneten

Kleefmagneten hebben eigenlijk geen schoot contacten. Wel is er een systeem beschikbaar met min of meer dezelfde werking. Bij een kleefmagneet heet dit spoelsignalering. Dit is een wisselcontact in de magneet wat schakelt zodra de magneet succesvol de ankerplaat heeft aangegrepen en de deur dus dicht is en vergrendeld.

 

 

 

 

 

 

Inhoudsopgave