Stappenplan cilinderslot opmeten

Wil je het vervangen van cilindersloten op de juiste manier uitvoeren? Dan is het bepalen van de juiste cilindermaat natuurlijk erg belangrijk. Neem vooral de tijd om de cilinders zorgvuldig op te meten. 

In de video naast dit bericht staat onze korte uitleg waarin we je laten zien hoe je een cilinderslot kunt vervangen. Helemaal onderaan deze pagina staat onze uitgebreide video waarin we ook het opmeten en bestellen van een cilinder uitleggen. 

De cilindermaat bestaat uit 2 maten. De lengtemaat vanaf het hart van de cilinder tot de binnenzijde van de cilinder en die van het hart tot de buitenzijde van de cilinder. Deze maat is altijd weergegeven in millimeters.

cilindermaat van cilinderslot

Er zijn twee manieren om de cilindermaat op te meten. 

1. Cilinder opmeten terwijl je de cilinder in de deur laat zitten

2. Cilinder eerst uit de deur halen en dan pas meten

Cilinderslot in de deur opmeten

Wanneer je de cilinder in de deur laat zitten voordat je gaat meten heeft dit als voordeel dat je het meten sneller kunt uitvoeren. Een ander voordeel is dat je even goed kunt zien of de maat van het oude cilinderslot wat je wilt gaan vervangen wel de juiste maat heeft. Binnen de richtlijnen van het Politiekeurmerk veilig wonen mag een cilinder maximaal 3mm uit de buitenzijde van het veiligheidsbeslag steken. Het komt regelmatig voor dat cilindersloten te lang of te kort zijn, dit kun je met het bestellen van de nieuwe cilinders dus gelijk oplossen. Het risico van het opmeten van de cilindersloten als deze in de deur zitten, is dat er een meetfout wordt gemaakt. Wanneer je niet vaak cilinders vervangt adviseren wij om de cilinder altijd twee keer op te meten, zowel in de deur als gedemonteerd. Als je de cilinder uit de deur hebt gehaald weet je ook zeker dat je de nieuwe cilinders straks ook weer terug kunt plaatsen. 

Stap 1

Houd iets vlaks tegen de buitenkant van het deurbeslag aan en meet vervolgens met een duimstok of rolmaat vanaf het vlakke materiaal dat je tegen het beslag aan houdt tot het hart van de cilinderschroef. In onderstaand voorbeeld is de maat van zijde A, buitenzijde 30mm.

Buitenzijde cilinder opmeten

Stap 2

Herhaal deze stap voor de binnenkant van het  deurbeslag en meet met een duimstok of rolmaat vanaf het vlakke materiaal dat je tegen het beslag aan houdt tot het hart van de cilinderschroef. In onderstaand voorbeeld is de maat van zijde B, binnenzijde 30mm. 

Binnenkant veiligheidscilinder opmeten

Cilinderslot uit de deur halen

Stap 1

Draai met een schroevendraaier de cilinderschroef aan de zijkant van de deur los. Steek vervolgens een sleutel in de cilinder en draai de sleutel een klein stukje naar links en naar rechts. Vervolgens kan de cilinder worden aangetrokken met de sleutel, op deze manier haal je de cilinder uit het deurslot. Wilt je meet weten? Lees dan onze uitgebreide handleiding met uitleg hoe je zelf een cilinderslot kunt verwijderen en vervangen

cilinderschroef uit het slot draaien

Stap 2

Meet met een duimstok of rolmaat de cilindermaat op vanaf het hart van de cilinderschroef tot de buitenzijde van de cilinder. In onderstaand voorbeeld is de maat van zijde A, buitenzijde 45mm. 

buitenkant van cilinderslot opmeten

Stap 3

Meet de binnenzijde van het cilinderslot op. In onderstaand voorbeeld is de maat van zijde B, binnenzijde 30mm. De cilinder in onderstaand voorbeeld is een knopcilinder, de draaiknop van de cilinder hoeft niet te worden opgemeten als je een knopcilinder wilt bestellen. Wanneer u op onze webshop een cilinderslot besteld kunt u onder cilinderopties de optie draaiknop aanvinken zodat de betreffende cilinder wordt geleverd met een draaiknop aan de binnenzijde van het slot. 

knopcilinder opmeten

Standaard cilindermaten

Een standaard cilindermaat van een cilinderslot is 30-30, hiermee wordt bedoeld dat de cilinder aan beide kanten 30 millimeter lang is, een dergelijke cilindermaat is geschikt voor deuren van 40mm dik. Als alle deuren circa 40mm dik zijn is de kans heel groot dat je een standaard cilindersloten set kunt toepassen. Ondanks dat het soms voor de hand ligt dat alle deuren dezelfde deurdikte hebben adviseren wij om alle cilindersloten na te lopen en op te meten. Wij verkopen onder andere standaard cilindersloten sets van DOM, Mauer en M&C

Cilindersloten op maat bestellen

Bij afwijkende deurdikte's zijn andere cilindermaten van toepassing dan de cilindermaat van een standaard cilinderslot. De verlengingen van een cilinderslot starten altijd vanaf de minimale cilindermaat, dit is vrijwel altijd 30-30. De enige uitzondering komt voor bij het merk M&C, M&C cilinders hebben een afwijkende maat, deze cilinders hebben namelijk een minimale maat van 32-32. 

De verlengingen gaan in stappen van 5mm, bij een 30-30 cilinder is de eerste verlenging dus 35-30, de tweede 40-30 enzovoort. Bij M&C cilinders begint dit bij de cilindermaat 32-32 en daarmee worden de verlengingen 37-32, 42-32, 47-32, 52-32 enzovoort. 

Overzicht cilindermaten bij startmaat 30mm.

cilinder maat bij 30-30 cilinders

De juiste cilindermaat kiezen

Zodra je de cilindersloten hebt opgemeten kun je de juiste cilindermaten gaan bepalen. Wij adviseren altijd om de cilinders zowel in als uit de deur op te meten zodat je ook weet hoe de cilinder in het buitenrozet of buitenschild valt. Door de cilinder in de deur op te meten kan goed worden bepaald of de nieuwe cilinder niet te ver uitsteekt of te kort is. Voor de veiligheid schrijft het Politiekeurmerk veilig wonen voor dat een cilinder niet verder dan 3mm mag uitsteken uit het buitenschild of cilinderrozet. Over het algemeen geldt de regel dat een clilinder beter iets te kort kan zijn dan te lang. Het geeft geen problemen als een cilinder bijvoorbeeld 1 of 2mm in het buitenschild of de rozet valt. 

cilinderslot buitenzijde gelijk met beslag

1.De buitenste cilinderhelft ligt vlak met het beslag

cilinder steekt uit aan de buitenzijde

2. De buitenste cilinderhelft steekt uit het beslag

cilinder valt binnen het deurbeslag

3. De buitenste cilinderhelft valt binnen het beslag

 

1. De cilinder ligt precies vlak met het deurbeslag, bij een cilindermaat van 30-30 volstaat in deze situatie een standaard cilindermaat en kan een nieuwe cilinder worden toegepast van 30-30. Ook het merk M&C cilinders wat begint bij een 32-32 cilinder kan hier worden toegepast omdat de cilinder maar 2 millimeter uitsteekt valt dit binnen de Politiekeurmerk- norm. 

2. De buitenste cilinderhelft steekt uit het beslag, bij een cilindermaat van 30-30 en als de cilinder nu al 3mm uitsteekt is de enige mogelijkheid om hier ook weer een cilinder toe te passen van 30-30. In theorie zou op basis van deze afbeelding een M&C cilinder die 2mm langer is niet mogelijk zijn omdat de cilinder dan 5mm uitsteekt. Gelukkig klopt afbeelding 2 niet helemaal met de werkelijkheid en komt een dergelijke situatie vrijwel alleen voor als de cilinder al verlengd is toegepast, bijvoorbeeld 35-30, of 40-30. Bij een cilinder die in een dergelijk geval 3mm uitsteekt kun je de cilinder 5mm korter bestellen, bij een M&C cilinder kan dan in het geval van 40-30 een 37-30 worden toegepast, bij een ander merk zou het dan 35-30 worden. 

3. De buitenste cilinderhelft valt binnen het deurbeslag, als de cilinder binnen het deurbeslag valt heeft dit in principe geen negatieve consequenties voor de inbraakwerendheid van het cilinderslot. Maar het ziet er natuurlijk niet mooi uit. Wel moet even goed worden gekeken of de cilinder toch niet te ver gaat uitstekken als deze aan de buitenzijde 5 millimeter langer zou worden. 

 

Afwijkende cilinder uitvoeringen

In bovenstaande voorbeelden is telkens uitgegaan van dubbele cilinders, met een dubbele cilinder wordt bedoeld dat de cilinder zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde met een sleutel kan worden bediend. 

Een halve cilinder, of ook wel enkele cilinder genoemd, is zo gemaakt dat deze maar aan één kant kan worden bediend, dit is bijvoorbeeld iets wat kan worden gebruikt voor een meterkast deur of een buitendeur die alleen vanaf de binnenzijde bedienbaar hoeft te zijn. Aan de buitenzijde is dan geen cilindergat in het deurbeslag aanwezig. In onze webwinkel kan je bij de maatwerk cilindermaten een halve cilinder bestellen door bij de lengte A, buitenzijde 0mm (halve cilinder) te selecteren.

Een knopcilinder, of cilinder met draaiknop is aan de binnenzijde voorzien van een mechanische draaiknop waarmee je altijd zonder gebruik te hoeven maken van de sleutels het slot kunt bedienen. Dit is bijvoorbeeld handig in situaties met kamer verhuurpanden, of misschien heb je een voordeur en wilt niet iedere keer op zoek naar de sleutels als je het slot van binnenuit wilt bedienen. Een ander voordeel van een knopcilinder is dat je niet kunt vergeten de sleutel uit de binnenkant van het slot te halen als je de voordeur achter je dicht trekt. Je kunt jezelf dus niet meer buitensluiten. Een nadeel van knopcilinders is dat deze kunnen worden gemanipuleerd van buitenaf. Tevens gaat de keuze voor een knopcilinder ten koste van de inbraakveiligheid als er geen inbraakwerende beglazing is toegepast in een situatie met glas naast de deur. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de toepassing van knopcilinders. In onze webwinkel kun je eenvoudig de cilinder die je bestelt laten voorzien van een draaiknop door deze optie te selecteren bij de cilinderopties. 

soorten cilindersloten

Alle cilinders met dezelfde sleutel bedienen

Als je alle cilinders met dezelfde sleutel bedient dan noemen wij dit gelijksluitende cilindersloten. Je kunt bij de maatwerk cilinder van alle merken op Elocktron aangeven dat je deze gelijksluitend wilt bestellen. 

Alle cilinder sets zijn altijd gelijksluitend, een cilinderset bestaat uit allemaal standaard cilindersloten met een maatvoering van 30-30 of 32-32. 

Bij het bestellen van een maatwerkcilinder begin je met het invoeren van de buitenmaat. (Lengte zijde A) Vervolgens voer je de binnenmaat van de cilinder in. (Lengte zijde B) Tot slot voer je het aantal extra sleutels en eventuele opties zoals een draaiknop in. De belangrijke laatste stap is dat je aangeeft of de cilinder wel of niet gelijksluitend moet worden gemaakt. Met gelijksluitend wordt bedoeld dat je met één sleutel alle cilinders van hetzelfde merk en type binnen dezelfde bestelling kunt bedienen. Voor Mauer en DOM cilindersloten binnen één bestelling worden uitsluitend de maatwerkcilinders gelijksluitend gemaakt. Bij de cilindersloten van het merk M&C kunnen alle cilinders, dus ook de sets gelijksluitend worden gemaakt met standaard M&C cilinders en maatwerk M&C cilinders. Het is nooit mogelijk om een cilinder van hetzelfde merk maar een ander type binnen datzelfde merk gelijksluitend te laten maken, dit heeft te maken met de vorm van de sleutels en het binnenwerk van de cilinder. Bekijk hier ons gehele assortiment cilindersloten

Meer informatie

» Cilinderslot vervangen, hoe vervang je zelf eenvoudig een cilinderslot?

» Hoe kies je het beste cilinderslot?