Keuzehulp cilindersloten

Wanneer je online op zoek gaat naar cilindersloten zijn er ontzettend veel verschillende soorten en uitvoeringen cilindersloten. Maar wat is nu het beste cilinderslot van 2020? En is zo’n slot dan ook nog steeds het beste over een paar jaar?

Voordat je verder leest is het goed om te weten dat een cilinderslot slechts een onderdeel van het complete veiligheidsslot is. Naast de cilinder wordt de veiligheid van een deurslot ook bepaald door het type insteekslot, het deurbeslag en de sluitkom met de sluitplaat. Ook is het van belang dat deze onderdelen op de juiste manier zijn geplaatst, volgens de montage richtlijnen van de fabrikant. Pas als aan deze criteria is voldaan kun je spreken over een goed slot. Wil je een veiliger deurslot en betere beveiliging, dan is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen het cilinderslot.

Mechanisch of elektronische cilindersloten?

- Mechanische cilindersloten, te openen met een sleutel of draaiknop

- Elektronische cilindersloten, te openen met een druppel, RFID tag, elektronische sleutel of smartphone

Voor- en nadelen mechanische cilindersafbeelding deurslot met sleutel

Het mechanisch cilinderslot heeft het grote voordeel dat het relatief goedkoop is in aanschaf, je hebt al een cilinderslot vanaf circa € 20,00. Een ander voordeel van een mechanisch cilinderslot is dat het uitermate betrouwbaar is. Cilindersloten die ruim 10 jaar zonder noemenswaardig onderhoud intensief worden gebruikt zijn geen uitzondering. Bekijk ons assortiment mechanische cilindersloten.

Voor- en nadelen elektronische cilinders elektronische deurcilinder

Steeds vaker wordt gekozen voor innovatieve elektrische cilindersloten die je met behulp van een RFID tag, toegangscontrole druppel en/of met je smartphone open kunt maken. Op deze manier hoef je dus niet meer iedereen een sleutel van de deur te geven en creëer je dus veel meer controle op wie precies toegang heeft. Als iemand een sleutel verliest kun je dit eenvoudig blokkeren en hoef je geen sloten te vervangen. Bekijk ons assortiment elektronische cilindersloten.

Uitvoeringen van een cilinderslot

- Dubbele cilinder, deze cilinders kunnen aan beide kanten met een sleutel worden bediend

- Enkele of halve cilinders, deze cilinders zijn bedoeld voor deursloten met bediening vanaf één zijde

- Knopcilinders, dit is een cilinder met draaiknop waaraan kan worden gedraaid om het deurslot te bedienen

soorten cilindersloten

Kwaliteitsverschil cilindersloten op basis van SKG keurmerk

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en is een neutrale instantie die hang- en sluitwerk en complete gevelelementen test op sterkte en compleet insteekslot met cilinderslotduurzaamheid en dus ook inbraakwerendheid. Ook cilindersloten worden door het SKG getest en mechanisch onderworpen aan een praktijktest met echt inbrekersgereedschap. Een cilinderslot kan hierdoor in aanmerking komen voor SKG2- sterren of SKG3- sterren. In de cilinder wordt aan de buitenzijde het keurmerk aangebracht zodat dit altijd zichtbaar is.

Een heel eenvoudig cilinderslot zonder SKG keurmerk in niet of minimaal beveiligd tegen manipulatie technieken zoals lock- picking en de klopsleutel methode. Bovendien is er, om kosten te besparen, geen doorboorbeveiliging aangebracht is het cilinderslot. SKG2 en SKG3- sterren cilinders zijn standaard voorzien van een doorboorbeveiliging. Vanaf SKG2- sterren zijn cilindersloten ook beveiligd tegen klopsleutels en lockpicken.

SKG twee sterren cilinders zijn niet bestand tegen kerntrekken. Bij kerntrekken wordt een lange schroef in het cilinderslot gedraaid en wordt de gehele cilinder uit de deur getrokken, of alleen de cilinderkern wordt uit de cilinder getrokken.

Moet de deurcilinder altijd skg3 zijn?

Nee, een SKG twee sterren cilinderslot kan prima een deur beveiligen op Politiekeurmerk niveau. Wel moet de deur binnen het Politiekeurmerk dan zijn voorzien van een veiligheids- deurbeslag met kerntrekbeveiliging. Dit anti- kerntrekbeslag moet dan tevens een SKG drie sterren keurmerk hebben. Zowel kerntrekbeslag als cilinders met een SKG3- sterren keurmerk zijn getest op een minimale uittrekkracht van 15Kn/ 1530 Kg.

Het beste cilinderslot kiezen

Kiest je voor het beste van het beste dan raden wij een SKG*** 3 sterren cilinder aan. Deze cilinders voldoen namelijk aan het zwaarste keurmerk voor inbraakwerende cilindersloten en zijn daarmee beveiligd tegen kerntrekken. Stelt je minder hoge eisen aan de cilinder dan kun je voor een SKG** 2 sterren cilinderslot kiezen. Dit type cilinders zijn uiteraard ook wat voordeliger dan de zwaarder beveiligde SKG*** 3 sterren cilinders. De DOM Plura cilinder is een mooi voorbeeld van een aantrekkelijk geprijsde SKG** 2 sterren cilinder. Het MenC Condor cilinderslot is voorzien van Kerntrekbeveiliging en voldoet aan SKG*** 3 sterren. 

Cilinders met sleutelcertificaat

De veiligheid van een cilinderslot wordt niet enkel bepaald door het SKG keurmerk, een belangrijk systeem wat minstens zo belangrijk is is het sleutelcertificaat. Hiermee kunnen sleutels enkel worden gekopieerd op vertoon van het certificaat. Alle MenC cilinders worden standaard geleverd met een certificaat. De cilindersloten van Mauer en DOM zijn leverbaar met en zonder sleutelcertificaat. Nog een reden om voor een gecertificeerd cilinderslot is kiezen is dat vrijwel alle SKG2- sterren cilinders zijn voorzien van een nummer dat in de sleutel en/ of cilinder is gegraveerd. Iedereen die dit nummer heeft kan zonder enige vorm van controle bij een webwinkel of sleutelmaker een nieuwe sleutel op deze code bestellen. Deel dus nooit foto’s van je sleutels met andere mensen.

Aanvullende zekerheid naast het sleutelcertificaat en SKGsleutel met bewegend deel

Een sleutel is een voorwerp dat je vast kunt houden. De sleutel kan dus in theorie in een 3D printer of computergestuurde sleutelmachine worden nagemaakt. Om dit te bemoeilijken wordt gebruik gemaakt van sleutels met horizontale en verticale insnijdingen of gaatjes. Een stapje verder gaan sleutels die zijn voorzien van een bewegend deel in de sleutel. De ix Twinstar cilinder van DOM heeft bijvoorbeeld zo’n bewegend gedeelte in de sleutel. Houd er rekening mee bij de aanschaf van een cilinderslot dat de kans dat iemand dit soort geavanceerde technieken zal gebruiken voor de inbraak in een gemiddeld woonhuis natuurlijk zeer klein is. 

Wat doe je als er een sleutel kwijt is?

Hoe kostbaar en goed je nieuw gekochtte cilinders ook zijn, het nadeel van een mechanisch slot blijft het risico op verlies van sleutels. Gelukkig kun je cilindersloten eenvoudig zelf vervangen. Het blijft iedere keer wel een hoge investering en een dilemma. Misschien vind je de sleutels nog terug? En hoe groot is de kans dat iemand gaat proberen in te breken met de sleutel? Om van deze onhandigheid af te komen wordt steeds vaker gekozen voor Elektronische cilindersloten.

Wat is een elektronische cilinder?

Steeds vaker wordt gekozen voor elektronische cilinders of een combinatie van elektronische en mechanische cilinders. Je kinderen of personeelsleden elektronische cilinderskrijgen bijvoorbeeld een elektronische sleutel waarmee ze door de hoofdingang of voordeur kunnen. De overige buitendeuren zijn van binnenuit te openen door middel van een knopcilinder. Op deze manier voorkom je dat bij verlies van een sleutel alle cilindersloten moeten worden vervangen. Je kunt namelijk eenvoudig de elektronische sleutel, druppel of tag blokkeren in het elektronische sluitsysteem. Op dit vlak wint het elektronische slot zonder meer van de mechanische cilinder. Maar bij het maken van de afweging voor elektronisch of mechanisch moet ook zeker het prijsverschil worden benoemd. Zo zal een elektronisch cilinderslot al snel de grens van € 400,- passeren terwijl een kwalitatief hoogwaardig cilinderslot zoals de MenC Condor slechts € 60,- kost. 

Standaard en afwijkende maat van cilindersloten

Een standaard maatvoering van een cilinderslot is 30-30, 31-31 of 32-32. Dit zijn lengte maten in millimeters, dat betekent dat de totale lengte van een cilinderslot 60, 62 of 64 mm is. Deze maten zijn standaard maten omdat de meeste deuren nog altijd 40mm dik zijn. Wanneer je cilinders wilt gaan vervangen in een kunststof of aluminium deur zal negen van de tien keer een afwijkende cilindermaat nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat je de maat opmeet met behulp van een rolmaat of duimstok. Op onze informatiepagina over het opmeten van cilindersloten kun je alles vinden over het bepalen van de juiste cilindermaat.

Meer informatie over cilindersloten

Wil je meer weten over cilindersloten? Klik dan op onderstaande onderwerpen voor uitgebreide informatie en tips over hoe je bijvoorbeeld een cilinderslot zelf kunt demonteren en opmeten.

» Overzichtspagina met uitleg over cilindersloten

» Cilinderslot vervangen, hoe vervang je zelf eenvoudig een cilinderslot?

» Hoe bepaal je de juiste maat van het cilinderslot?

» Hoe kies je het beste cilinderslot?

Nieuwe cilindersloten bestellen

Wil je je woning of bedrijf voorzien van nieuwe cilindersloten omdat de oude vervangen moeten worden? Dan kan je deze heel eenvoudig bestellen. Je kunt de sloten direct aan het winkelmandje toevoegen en vervolgens wordt je met een paar simpele stappen door het bestelproces geleid. Na de plaatsing van de bestelling gaan wij direct aan de slag om je bestelling verzendklaar te maken. Heb je vragen over het cilinderslot van je keuze? Wij weten alles over de producten die we online aanbieden, dus twijfelt je over de maat, met of zonder knop of zelf hoe je het moet vervangen? Vul dan het klantcontactformulier in, dit is de snelste manier om antwoord te krijgen op je vraag. Wij zetten ons actief in om je vraag snel en zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Bekijk ook ons complete assortiment aan kleefmagnetendeurautomatenelektrische deuropeners en codesloten