Hoe vervang je een cilinderslot?

Als je je sleutel kwijt bent of je wilt ervoor zorgen dat sleutels die nu in omloop zijn straks niet meer gebruikt kunnen worden dan is het vervangen van cilindersloten de eenvoudigste optie om dit te bereiken. Maar hoe vervang je zelf eenvoudig een cilinderslot? Hieronder vertellen we je hoe je in een paar eenvoudige stappen zelf de cilinder uit het deurslot kunt halen. Als de cilinder uit de deur is gehaald dan kun je deze gaan opmeten. Zodra de cilindersloten zijn opgemeten kun je nieuwe cilindersloten gaan bestellen. Hiernaast zie je een korte instructie video met uitleg. We adviseren je om ook onderstaand stappenplan na te lezen. Bij de stappen staan foto's en een korte toelichting. Loop je bij een van de stappen vast lees dan de uitgebreidere uitleg en tips onder het stappenplan.

Stappenplan cilinderslot vervangen

Stap 1

Verwijder met een schroevendraaier de cilinderschroef door deze linksom te draaien. 

cilinderschroef uit het slot draaien

Stap 2

Steek de sleutel in de cilinder en draai de sleutel een klein stukje naar links of naar rechts totdat je merkt dat de cilinder iets kan worden verschoven. Terwijl je draait kun je voorzichtig proberen de cilinder al wat aan te trekken. Gaat dit niet eenvoudig? Lees de uitgebreidere uitleg en tips onder dit stappenplan. 

 

Sleutel een klein stukje draaien

Stap 3

Trek nu het cilinderslot naar buiten aan de sleutel en zorg dat je de sleutel steeds in dezelfde stand houdt totdat de cilinder helemaal naar buiten is gekomen. 

profielcilinder uit de deur halen

Stap 4

Als je al een nieuw cilinderslot hebt gekocht kun je deze nu terug in het slot gaan plaatsen. Steek een sleutel in het nieuwe cilinderslot en draai deze een klein stukje zodat de meenemer in dezelfde lijn met de cilinder staat. (de meenemer is het donkere gedeelte dat meedraait als je de sleutel draait, op onderstaande afbeelding is deze goed zichtbaar)

Cilinderslot terug in de deur zetten

Stap 5

Schuif de cilinder terug in het insteekslot. Gaat dit niet eenvoudig? Lees de uitgebreidere uitleg en tips onder dit stappenplan. 

cilinder terug zetten in veiligheidsslot

Stap 6

Plaats de cilinderschroef terug in de cilinder en draai de schroevendraaier rechtsom om de schroef in de cilinder te draaien. Belangrijk is om de cilinderschroef niet te vast aan te draaien. 

cilinderbout terug plaatsen in het slot

Stap 7

Test of de cilinder soepel draait in het slot. Wil je advies wat je zelf kunt doen om het slot beter te laten werken na het vervangen van cilindersloten? Lees de uitgebreidere uitleg en tips onder dit stappenplan. 

 

Uitgebreide uitleg en tips

Zoals je hebt gezien in bovenstaand stappenplan is het vervangen van een cilinderslot geen lastige klus. Toch kan het zomaar gebeurden dat je bij een van cilinderslot in slot plaatsende stappen vastloopt. Een cilinderslot maakt onderdeel uit van een geheel, het deurslot bestaat namelijk naast de cilinder uit het insteekslot of veiligheidsslot, het deurbeslag, de cilinder en de sluitkom of sluitplaat. Deze onderdelen zijn samen in een deur gemonteerd en moeten dus op elkaar zijn afgestemd. Tijdens het gebruik is het gehele deurslot onderhevig aan omgevingsfactoren en gebruik waardoor er slijtage en andere slotproblemen kunnen ontstaan. 

Een vervelend probleem waar je tegenaan kunt lopen is dat je de cilinder niet in beweging kunt krijgen. De cilinder lijkt muurvast te zitten, of erger nog de cilinderschroef, ook wel cilinderbout genoemd kun je niet los krijgen. Hieronder gaan we je de meest voorkomende issues bij het verwijderen en terug plaatsen van cilinders toelichten. En we geven daarna uiteraard aan wat je hieraan kunt doen. 

 

1. De cilinderschroef wil niet uit het slot, de schroef zit vast of de kop is door gedraaid

2. De cilinder zit vast in het slot, de schroef is eruit maar de cilinder lijkt muurvast te zitten

3. Cilinder vervangen zonder sleutel, je hebt geen sleutel meer maar het slot moet toch worden vervangen

4. Terug plaatsen van de cilinder lukt niet, de cilinder kan maar een klein stukje in het slot worden gedaan

5. Monteren van de cilinderschroef lukt niet, de schroef grijpt niet aan en draait niet naar binnen

6. De cilinder is vervangen maar het slot werkt niet goed, de sleutel draait moeizaam

 

De cilinderschroef wil niet uit het slot

Zorg bij het demonteren van de cilinderschroef voor goed gereedschap en zorg dat de schroevendraaier niet versleten is! Het kan zeker bij buitendeuren nogal eens voorkomen dat de cilinderschroef erg vast zit. Met versleten gereedschap loop je dan risico dat je de schroef doordraait. Ook het gebruik van een accuboormachine raden wij af. Als de cilinderschroef heel vast zit is de kans groot dat de timmerman bij het plaatsen van het slot de schroef met een accuschroefmachine veel te strak heeft aangedraait. Het enige wat je in deze situatie kunt doen is ervoor zorgen dat je een zo nieuw mogelijke schroevendraaier gebruikt om grip te krijgen op de schroef. Kijk ook naar het type schroevendraaier die je gebruikt, meestal is de cilinderschroef een PZ2 schroef, maar PH2 komt ook voor. Uiteraard zijn er ook cilinderschroeven waarvoor een platte schroevendraaier nodig is. Vervolgens ga je met je hele gewicht op de schroevendraaier duwen en draai je heel langzaam linksom. Meestal krijg je de schroef op deze manier los. 

De cilinder zit vast in het deurslot

Als de cilinder vast zit in het deurslot terwijl de cilinderschroef al is verwijderd weet je niet of je de meenemer in de juiste stand hebt staan, zeker als je niet eerder cilindersloten hebt vervangen is het handig om een klein beetje druk op de cilinder te zetten zodat je kunt voelen wanneer de meenemer in de juiste stand staat. Je kunt het beste eerst proberen of je de cilinder wel de andere kant op kunt duwen, plaats de sleutel aan de andere kant in de cilinder en probeer dit eerst.

Uiteindelijk is de belangrijkste tip voor dit probleem om te beginnen met het losdraaien van het deurbeslag. Wanneer de sloten al zijn voorzien van veiligheidsbeslag zitten de beslagschroeven aan de binnenzijde van de deur. Draai de schroeven eerst een klein stukje los en kijk of je het beslag een klein beetje heen en weer kunt bewegen, een millimeter kan soms al voldoende zijn om de cilinder los te krijgen. De deurbeslag schroeven zitten net als de cilinderschroef soms ook heel erg vast door roest/oxidatie. Gebruik dus een goed passende schroevendraaier. In enkele gevallen is het nodig om het deurbeslag volledig te demonteren, dit heeft dan meestal als oorzaak dat het slot niet juist geplaatst is. Maar het kan ook gewoon toeval zijn. 

Cilinder vervangen zonder sleutel

Als je geen sleutel hebt van de cilinder, zal je het cilinderslot moeten openbreken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Ook een gesloten deur kun je op deze manier zonder sleutel openen. Het cilinderslot uitboren is absoluut niet het eerste waar je mee moet beginnen om het cilinderslot te kraken. Waar je altijd mee begint is het los draaien van het deurbeslag. Bij veiligheidsbeslag draai je hiervoor de schroeven aan de binnenzijde het deurbeslag los en je verwijdert de deurkruk, meestal zit de deurkruk vast met een inbus boutje 3mm hiervoor gebruik je dus een inbussleuteltje 3mm. Wat we gaan doen is het cilinderslot verwijderen door midden cilinderbreken. Dit is een inbrekersmethode die de Bulgaarse methode wordt genoemd. Hier heb je een stevige baco voor nodig met een lengte van minimaal 25cm. De baco schuif je over het vlakke deel van de cilinder heen en je breekt de cilinder door midden. Houd er hierbij rekening mee dat je er altijd voor zorgt dat bij het breken van een cilinderslot de cilinderschroef goed is aangedraaid. Als de schroef niet in het slot is vastgezet kan de cilinder namelijk heen en weer bewegen in het slot en zal de cilinder hierdoor minder snel afbreken. Zodra de cilinder door midden is kun je de afgebroken cilinderhelft uit de deur halen. Als je nu in het cilindergat kijkt zal je nog onderdelen van de cilinder zien, dit is onder andere de koppeling van de cilinder, deze kun je er met een punt tang uithalen. De meenemer die achterblijft in het slot kun je nu met een platte schroevendraaier rond draaien in het slot. Op deze manier kun je dus een afgesloten deur openmaken zonder sleutel. Als je alleen de cilinder wilt verwijderen maar de deur is al open hoeft dit natuurlijk niet.

Als je de cilinder hebt afgebroken omdat de cilinderschroef is doorgedraaid kan het soms ook nog nodig zijn om de cilinder uit de deur te slaan met een hamer en schroevendraaier. Dit is meestal alleen nodig als de cilinder niet helemaal precies in het midden van het schroefdraad is afgebroken. Je zet de platte schroevendraaier net boven of onder de cilinderbout vanuit het slotgat aan de kant waarvan de cilinderhelft er al uit is gehaald. Vervolgens kun je nu met de hamer de nog vast zittende helft uit het slot slaan. De cilinderschroef kun je vervolgens eenvoudig uit het slot duwen. 

Door midden gebroken cilinderslot

Het lijkt misschien of je direct de nieuwe cilinders kunt plaatsen zodra het cilinderslot is verwijderd. Dit klopt niet. Door het breken van de cilinder zijn er namelijk krachten op het slot uitgeoefend die bij normaal gebruik niet voorkomen. Je hebt immers net je eigen deurslot gekraakt. Hierdoor komt het nogal eens voor dat de slotkast van het insteekslot wat is ontzet. Zeker bij een meerpuntssluiting is dit iets waar je extra aandacht aan moet besteden. Haal het insteekslot of de meerpuntssluiting uit de deur en buig de slotkast terug in de goede stand, eventueel kun je dit voorzichtig met een hamer doen. Kijk ook goed of er niet andere onderdelen beschadigd zijn. Twijfel je of het insteekslot nog wel bruikbaar is overweeg dan om deze te vervangen. Verder moet je er rekening mee houden dat enkel SKG** 2 sterren cilinders en SKG*** 3 sterren cilinders zonder verstevigde brug kunnen worden afgebroken. Wanneer je bijvoorbeeld een M&C SKG*** cilinderslot wilt afbreken met de hierboven genoemde methode is er een hele grote kans dat dit niet lukt. Deze cilinders zijn namelijk voorzien van een hardstalen brug waardoor de cilinder geen zwakke plek meer heeft bij de cilinderschroef. 

Terug plaatsen van de cilinder lukt niet

Als het niet lukt om de cilinder goed terug te schuiven in het deurslot dan heeft dit altijd een hele eenvoudige oorzaak, namelijk dat het deurbeslag en het insteekslot niet goed tegenover elkaar zijn gemonteerd in de deur. Zeker als het deurbeslag nog vast zit kan de cilinder op een fractie blijven hangen. Ook kan de cilinder blijven haken achter een uitsparing of insnede in het cilinderhuis. (De buitenkant van de cilinder noem je het cilinderhuis) 

Wat je altijd als eerste moet doen is de schroeven waarmee het deurbeslag op de deur vast zit los draaien. Meestal is een klein stukje losdraaien voldoende. Probeer eerst te kijken of de cilinder nu wel in de deur kan worden terug geplaatst. Lukt dit niet, kijk dan eerst even of je kunt zien in het slot waar de cilinder tegenaan komt. Je kunt proberen de cilinder een beetje in de goede richting te duwen. Blijft dit problemen geven, demonteer dan het deurbeslag en kijk of het deurbeslag wel goed is geplaatst. Voor een goede werking van de cilinder heeft het de voorkeur dat de cilinder in en uit het slot moet kunnen worden geschoven als het slot en het deurbeslag al vast zijn gedraaid. Dit betekent namelijk dat er geen mechanische spanning op de cilinder wordt uitgeoefend. Deze mechanische spanning is namelijk een veel voorkomende reden voor het niet niet goed werken van een veiligheidsinsteekslot of een gewoon insteekslot.

Monteren van de cilinderschroef lukt niet

Soms lukt het niet om de cilinderschroef terug te draaien, het lijkt net of de cilinderschroef niet goed aangrijpt. Dat klopt ook want in de cilinder zit cilinderbout terugplaatsen in insteekslotschroefdraad waar de cilinderschroef precies in moet vallen. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een nieuwe cilinderschroef gebruikt. Als je nieuwe cilinders bestelt bij Elocktron ontvang je daar altijd een nieuwe cilinderschroef bij. Wat je het beste eerst kunt doen is kijken of je met de sleutel het slot kunt bedienen, lukt dit niet, zorg dan eerst dat dit mogelijk is. Vervolgens komt het nog op een piepklein stukje schuiven aan als de schroef er nu nog niet in wil. Je kunt in het gat kijken waar je de schroef in draait zodat je kunt zien of de cilinder wel recht tegenover het gat is geplaatst.

De cilinder is vervangen maar het slot werkt niet goed

Als na het vervangen van de cilinder het slot niet goed werkt heeft dit meestal als oorzaak dat de cilinder niet in de juiste positie in het slot is geplaatst. In het slot zit namelijk 1 of 2mm ruimte zodat de meenemer vrij rond kan draaien in de slotkast van het insteekslot. Wanneer deze meenemer tijdens het draaien de zijkant van de slotkast raakt zal de cilinder zeer moeizaam kunnen ronddraaien of zelfs vastlopen. Draai de cilinderschroef een klein beetje los en kijk of je de profielcilinder beter kunt laten werken als je deze een fractie naar binnen of naar buiten verschuift, soms gaat dit echt maar om 0,5mm of minder. 

Blijft het slot slecht werken, dan kan een andere mogelijke oorzaak zijn dat je de cilinderschroef te stevig hebt aangedraaid in het slot. Denk er altijd om dat je de schroef niet te vast aandraait. Te vast kan te veel spanning geven waardoor het slot niet goed werkt. 

Blijft het slot slecht werken kijk dan of het insteekslot wel goed is gemonteerd ten opzichte van het deurbeslag of veiligheidsbeslag. Wat je ook kunt proberen is het veiligheidsbeslag eerst helemaal van de deur af halen en vervolgens de cilinder in het slot plaatsten. Controleer of de cilinder misschien moeizaam in het slot kan worden gestoken doordat er materiaal van de deur in de weg zit. Misschien is het cilindergat in het hout van de deur niet ver genoeg weg gehaald toen het slot werd aangebracht. Pas als het nu nog steeds slecht blijft werken kun je voorzichtig wat smeermiddel in het slot spuiten. Dit doe je door aan de zijkant van de deur/ slot de dagschoot naar binnen te duwen. Door het gat wat dan zichtbaar wordt kun je bij de dagschoot wat slotspray of een ander smeermiddel in het slot spuiten. Probeer een spuitbus te gebruiken met een dun spray verlengstukje zodat je dit in het slot kunt drukken. Op deze manier komt het smeermiddel goed bij de draaiende delen van het slot. Vervang je cilinders van meerpuntssloten dan kan deze manier van het aanbrengen van smeermiddel het verschil maken van een heel slecht naar een zeer soepel draaiend cilinderslot. 

Plaats het deurbeslag terug op de deur. Gaat het slot nu ineens weer minder goed draaien dan weet je dat het niet meer aan de cilinder of aan het veiligheidsslot ligt maar aan het deurbeslag. Afgezien van de uitlijning van het deurbeslag ten opzichte van de cilinder kunnen te stevig aangedraaide deurbeslag bouten er ook voor zorgen dat het slot slecht werkt. Zorg er ook voor dat het insteekslot goed wordt afgesteld ten opzichte van de sluitplaten en sluitkomen in het deurkozijn. De schoten van het slot moeten soepel kunnen worden ingedraaid en uitgedraaid als de deur dicht is. Lukt dit niet en moet je bijvoorbeeld extra kracht zetten of de deur zelfs wat optillen of aanduwen dan gaat dit op langere termijn ook ten koste van de nieuw geplaatste cilindersloten. Ook kunnen er andere problemen ontstaan zoals afgebroken sleutels en het risico van buitensluiting doordat het slot het begeeft als je deze afsluit. 

Meer informatie over cilinders

Bekijk voor meer informatie onze uitgebreide video hiernaast of klik op een onderwerp hieronder voor meer uitleg.

» Hoe bepaal je de juiste maat van het cilinderslot?

» Hoe kies je het beste cilinderslot?