Basisbegrippen mechanisch hang- en sluitwerk

Uitleg over maatvoeringen en technische begrippen. De afbeelding rechts is van een enkelpunts dag-nachtslot. 
 
PC maat
De afstand tussen het hart van de kruk en het hart van de cilinder. Doorgaans is dit 72, 92 of 55mm.
 
Doornmaat
De afstand tussen de voorzijde van de voorplaat en het hart van de cilinder.

Cilinder 
Het gedeelte van het slot waar de sleutel in wordt gestoken. De cilinderlengte is variabel in stapjes van 5mm. Hier vind u uitgebreide uitleg over het inmeten van cilindersloten.
 
Voorplaat 
De voorplaat is vaak leverbaar in verschillende uitvoeringen. De breedte van de voorplaat is 16, 20 of 24mm. Meestal is de voorplaat vlak en 3mm dik, de uiteinden zijn afgerond of rechthoekig. Bij sloten voor toepassing in hout zijn de voorplaat uiteinden meestal afgerond. Bij toepassing in kunststof en aluminium zijn de uiteinden recht. Afwijkende modelen zijn bijvoorbeeld voorplaten met een U-vorm, deze komen veelal voor bij meerpuntssluitingen ten behoeve van kunststof en aluminium deuren. 
 
Dagschoot
Bij het sluiten van een deur zal het slot automatisch vergrendelen op de dagschoot. De dagschoot kan worden bediend met de deurkruk of met de cilinder. 
 
Nachtschoot
De nachtschoot is veelal onder de dagschoot geplaatst en moet meestal handmatig met een sleutel of knopcilinder op slot worden gedraaid. Bij elektronische sloten en automatische sloten vergrendeld de nachtschoot automatisch. 
 
Cilinderschroef
Met de cilinderschroef kan de cilinder worden vastgezet in het slot. 
 
Krukgat 
Het krukgat is een rechthoekig gat waarin de deurkruk wordt vastgezet middels een krukstift. 
 
Krukstift
De krukstift is een vierkante stift die in het krukgat wordt geplaatst waardoor bediening met een deurkruk nodig is. 
 
Cilindergat
Het cilindergat of de cilindersparing biedt ruimte voor een cilinder. 
 
Sluitplaat en sluitkom
Een sluitplaat wordt aangebracht in het kozijn zodat het slot zonder speling sluit. De sluitkom zorgt ervoor dat de weerstandklasse voor inbraakwerendheid wordt bereikt.
 
Meerpuntssluiting
Een meerpuntssluiting heeft boven en onder extra schoten. 
 
Haakschoten
Een haakschoot of sluithaak grijpt in de sluitkom waardoor een betere vergrendeling wordt bereikt.  
 
Automatische schoten
Een automatische schoot is voorzien van een speciaal veermechanisme die de schoot naar buiten werpt bij het sluiten van de deur. 
 
Bijzetslot
Een bijzetslot is een slot wat alleen een nachtschoot heeft en wat kan worden ingezet naast het hoofdslot. Soms worden het boven en onderste slot van een meerpuntssluiting ook wel bijzetsloten genoemd. 
 
Oplegslot
Een oplegslot wordt op de binnenzijde van een deur geplaatst. 
 
Deurnaald
Een deurnaald wordt toegepast voor het afsluiten van dubbele deuren. Deurnaalden worden altij gecombineerd met een insteekslot, veelal een meerpuntssluiting. 
 
Espagnoletslot
Een espagnoletslot kan worden toegepast op deuren en ramen. In het midden is een espagnoletslot voorzien van een handvat/ en of cilinder. Hiermee kan bovenin, onderin en soms ook in het midden de deur of het raam worden afgesloten. 
 
Dievenklauw
Een dievenklauw of dievenpen wordt aan de scharnierzijde geplaatst en zorgt ervoor dat de deur/ raam niet kan worden uitgenomen na verwijdering van de scharnierpennen. 
 
Kierstandhouder
Een kierstandhouder kan aan de binnenzijde van een deur worden geplaatst zodat de deur eerst een klein stukje kan worden geopend. Dit is om overvallen tegen te voorkomen. Of om een ventilatiestand te creëren.
 
Kerntrekbeveiliging
Kerntrekbeveiliging is een belemmering om te voorkomen dat kwaadwillenden de cilinder of het binnenwerk van de cilinder uit het slot trekken. 
 
Raamboom
Een raamboom is een beweegbare handgreep met een aangebouwde vergrendeling of alleen een handgreep met een krukstift. De laatste variant moet worden gecombineerd met een espagnoletslot.