Mechanische cilindersloten

Filteren
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Een mechanisch cilinderslot kan worden bediend met mechanisch cilindersloteen sleutel. De unieke insnijdingen in het sleutelprofiel zorgen ervoor of de sleutel wel of niet op het slot werkt. Een cilinder is een losstaand onderdeel van de rest van het slot. Met het vervangen van een cilinder kunt u ervoor zorgen dat de oude sleutels niet meer kunnen worden gebruikt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een sleutel kwijt bent geraakt.

Een mechanische cilinder heeft een bepaalde vorm, dit is het profiel van de cilinder. Allereerst zal dus een geschikte sleutel nodig zijn die correspondeert met het gat in de cilinder. Zodra de sleutel vervolgens in de cilinder wordt gestoken zorgen de pallen van de cilinder ervoor dat alleen een passende sleutel kan ronddraaien in de cilinder. Een onjuiste combinatie zal er dus voor zorgen dat het cilinderslot niet kan worden geopend.

Gelijksluitende cilinders

Vaak worden er meerdere cilinders precies hetzelfde uitgevoerd met dezelfde pallen. Op deze manier ontstaan gelijksluitende cilindersloten. Gelijksluitende cilinders kunnen allemaal met dezelfde sleutel worden bediend.

Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een cilinder met heel veel combinaties van cilinderpallen te vullen waardoor er verschillende sluitingen en sluitniveaus ontstaan in de cilindersloten. Dit is een sluitplan of sleutelplan. Binnen een sluitplan kan er bijvoorbeeld een hoofdsleutel zijn die kan worden gebruikt voor alle cilinders en daaronder hangen dan bijvoorbeeld sleutels welke slechts op een deel van de cilinders werkt.

Voor- en nadelen mechanische cilinders

Het voordeel van mechanische cilindersloten is dat deze relatief goedkoop zijn ten opzichte van elektronische cilinders. Het belangrijkste nadeel is dat bij verlies van een sleutel cilinders moeten worden vervangen.

Een cilinderslot kunt u relatief eenvoudig zelf vervangen. Via onderstaande links kunt u meer informatie, tips en adviezen lezen over hoe u zelf een cilinderslot kunt vervangen.

Meer lezen over cilindersloten

» Overzichtspagina met uitleg over cilindersloten

» Cilinderslot vervangen, hoe vervang je zelf eenvoudig een cilinderslot?

» Hoe bepaal je de juiste maat van het cilinderslot?

» Hoe kies je het beste cilinderslot?

Nieuwe cilinders bestellen

De Elocktron webwinkel is zo ingericht dat u vrijwel alle voorkomende cilindermaten kunt bestellen. Voordat u een cilinder kunt bestellen is het van groot belang dat u de juiste cilindermaat bepaald. Bekijk onze handige instructievideo hiernaast voor een uitleg zodat u voortaan zelf cilindersloten kunt vervangen.

Enkele of dubbele cilinder

Alle standaard cilinders zijn geschikt voor standaard deurdiktes. De standaard deurdikte is +/- 40mm. De standaard cilindermaat is 60mm. Op Elocktron.nl wordt dit aangegeven als 30-30. Naast de dikte van de deur moet worden gekozen voor een enkele (halve) of dubbele cilinder. Een enkele cilinder kan maar aan een kant worden bediend. Bijvoorbeeld een cilinder voor een meterkast of balkondeur. Op Elocktron.nl wordt een halve cilinder aangegeven als 0-30. Onze cilinders worden aangeboden als standaard cilinders en als maatwerk cilinders.

Een standaard cilinder of maatwerkcilinder

Standaard cilinders hebben allemaal een vaste maatvoering. Meestal is deze maatvoering 30-30. Bij M&C cilinders is dat 32-32. Bij de maatwerk cilinder kunt u zelf variaties van maatvoeringen samenstellen. De cilinderafmeting kan worden vastgesteld door vanuit het middelpunt van de cilinder te meten naar beide uiteinden. De cilindermaat kan variëren in stapjes van 5mm. 

Maatvoeringen en opties

Bij het bestellen van een maatwerkcilinder begint u met het invoeren van de buitenmaat. (Lengte zijde A) Vervolgens voert u de binnenmaat van de cilinder in. (Lengte zijde B) Tot slot voert u het aantal extra sleutels en eventuele opties zoals een draaiknop in. De belangrijke laatste stap is dat u aangeeft of de cilinder wel of niet gelijksluitend moet worden gemaakt. Met gelijksluitend wordt bedoeld dat u met één sleutel alle cilinders binnen dezelfde bestelling en van hetzelfde merk en type kunt bedienen. Binnen één bestelling worden uitsluitend de maatwerkcilinders gelijksluitend gemaakt. De uitzondering hierop zijn de cilindersloten van M&C, deze cilindersloten kunt u altijd gelijksluitend laten maken.